Sada sve jasno: otkrivena je istina o uvozu ukrajinskog žita u Mađarsku

Nezaustavljiv je dotok strane pšenice i kukuruza u Mađarsku, posebice iz susjedne i ratom razorene Ukrajine. S jedne strane, to je bilo prijeko potrebno, jer je zbog ekstremno velike suše prošle godine. U Mađarskoj 2022. godine rodilo je mnogo manje žitarica, ali sada smo na točki da ulazna količina ne samo da pokriva nestašicu, već počinje preplavljivati domaće tržište žitarica u velikim količinama, značajno snižavajući cijene. Nedavno je bilo nekoliko kritika i zabrinutost u vezi s kvalitetom i čistoćom ukrajinskih žitarica, pa je Poljoprivredni sektor pitao stručnjaka što treba znati o ukrajinskom uvozu i određenim aspektima uvoza.

U 2022. godini Mađarska je izvezla više od 2 milijuna tona pšenice i kukuruza, unatoč ratu u susjedstvu i neviđenoj suši, kako je nedavno izvijestio ministar poljoprivrede Ištvan Nagy. Istodobno, velika količina žitarica uvezen je u zemlju, uključujući i iz Ukrajine, gdje je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (KSH) do listopada, prošle godine stiglo više od milijun tona žitarica i uljarica. umjesto 50-60 tisuća tona što je bilo karakteristično prethodnih godina. No, stalno se pojavljuju problemi i primjedbe na kvalitet i čistoću pšenice i kukuruza, više puta se čulo da ukrajinsko žito ne zadovoljava standarde Europske unije, te da je tretirano sredstvima za zaštitu bilja koja nisu odobrena u EU. Prema drugima, glavni problem je što ukrajinski proizvodi, koji su jeftiniji od mađarskih, preplavljuju tržište u velikoj mjeri snižavajući cijene. S tim u vezi, skupina ministara poljoprivrede EU već je pokrenula korake u Europskoj komisiji kako bi se stabilizirala na unutarnjem tržištu. Što se može znati o ukrajinskoj pšenici i kukuruzu? Kakve su kvalitete i koliko su usklađeni s propisima EU? Poljoprivredni sektor je o tome pitao Žofiju Potsu, glavnu tajnicu Mađarske udruge prerađivača žitarica, proizvođača i trgovaca stočnom hranom (Udruga žitarica).

Koliko je to puno?

Na naše pitanje stručnjak je rekao da, iako nema informaciju koliko je točno kukuruza i pšenice dosad stiglo u našu zemlju iz Ukrajine, sigurno je da trgovačke udruge ne uvoze nekvalitetnu robu u zemlju. Žofija Potsa rekla je da trgovci žele prodati robu, pa ne mogu sebi priuštiti isporuku žita niske kvalitete bez odgovarajućie dokumentacije i certifikata. I u ovom slučaju sve ovisi o kupcu, jer on određuje koju kvalitetu i parametre želi kupiti. Glavni tajnik Udruge za proizvodnju žitarica smatra da je moguće manje kvalitetnu robu prodati po nižoj cijeni, ali to predstavlja ozbiljne rizike za obje strane.

Što se tiče kriterija koje uvezeno žito mora zadovoljiti, Žofija Potsa objasnila je da se ona sastoji od dva dijela: postoje važeći propisi Europske unije, primjerice uvjeti da žito ne smije sadržavati toksine ili kemijske ostatke iznad granične vrijednosti. S druge strane, kupac određuje sa kojim kvalitetom želi kupiti, odlučuje o sadržaju vlage i proteina, ali i o tome hoće li naručiti kupnju žitarica za mlinsku industriju ili za stočnu hranu.

Je li ukrajinsko žito doista toliko jeftinije?

U odnosu na uvezenu pšenicu i kukuruz, uvijek postoji mogućnost da oni – zbog svoje lake dostupnosti u velikim količinama – snize cijene domaćeg uroda. S tim u vezi, Žofija Potsa je istaknula da se ni u tom pogledu ne mogu davati općenite izjave jer se cijene svakodnevno mijenjaju, bilo ovisno o trenutnom tečaju na burzi ili ponudi i potražnji. No, može se reći da sada cijene uvezenih žitarica počinju sustizati domaće, nema više tako značajne razlike među njima kao prije nekoliko mjeseca –izjavila je glavna tajnica Udruge Proizvođača Žitarica.

Ukrajinska pšenica već se melje u mlinovima

Dr. Zoltan Lakatoš, potpredsjednik Udruge Proizvođača Žitarica, rekao je krajem siječnja da u zemlju se uvozi tolika velika količina i različite kvalitete ukrajinske robe pšenice i brašna da to već značajno utječe na cijene domaćih proizvoda. Međutim, kvalitet pšenice puno slabija, također i brašna te da su daleko od odgovarajućeg kvaliteta – istaknuo je stručnjak. Prema dr. Zoltanu Lakatošu, kao rezultat uvoza ukrajinske pšenice po veoma  povoljnim cijenama, očekuje se da će puno pšenice zadržati u zemlji, što će takođerdovesti do pada cijena. Ni poljoprivrednici neće biti zadovoljni, jer mogu računati sa ​​padom cijena od 30-40% od očekivanog. Prema riječima potpredsjednika Udruge Proizvođača Žitarica, 2023. bit će odlučujuća godina kada će se europsko tržište žitarica u potpunosti dovesti do promjena.