Veliki je problem s mađarskim kruhom, oglasile su se zvona za uzbunu

gabona-aratas
Iz Ukrajine preko naše istočne granice stiže sve veća količina žitarica, prvenstveno pšenica i kukuruz, što je snizilo cijenu domaće žitarice. Poljoprivrednici masovno dolaze u tešku situaciju i nakon pada u stočarstva u padu je i biljna proizvodnja – upozorava Nacionalni udruga poljoprivrednih zadruga i proizvođača.

Prema ovoj organizaciji, problem je što ukrajinsko žito ne ide dalje u Europu i sjevernu Afriku, nego u mađarske tvornice etanola i izošećera te u krmne smjese. Zbog naglog porasta cijena energije i inputa u sektoru agrara pojavili su se i problemi s likvidnošću.

Sve to pogađa poljoprivrednike u trenutku kada je, prema Udruzi, Mađarska izgubila značajna izvozna tržišta zbog lani uvedenog zakona tzv. dozvola za izvoznih dozvola. Proizvođači ne mogu prodati svoje zalihe po realnim tržišnim cijenama pa nemaju novca za kupnju energenata i sirovina koje su se u nekim slučajevima udvostručile ili čak višestruko povećale.

PRIMJER, UKRAJINSKI KUKURUZ SE PRODAJE od 75 do 80 TISUĆA FORINTI PO TONI I NASPRAM TOME CIJENA MAĐARSKOG KUKURUZA OD 120-130 TISUĆA HUF, ŠTO JE VIŠE-MANJE U SINKRONU S CIJENAMA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU, PALA ISPOD 100 TISUĆA HUF KOD PŠENICE MOŽEMO UOČITI CIJENU OD 110.000 HUF PO TONI U ODNOSU NA REALNU OD 140.000 HUF.

Zbog svega toga posljednjih mjeseci i oni koji su uopće mogli prodati svoje proizvode mogli su to učiniti samo vidljivog pada cijena od 20-25 posto.

Prema saopštenju Udruge, poljoprivrednici su pretrpjeli gubitak od 1-1,2 milijarde HUF kao rezultat nezapamćene suše 2022. Kao rezultat pogrešne uredbe o ublažavanju šteta, mađarski sustav za ublažavanje šteta priznaje djelić toga kao štetu primjenom nerealno visokih usporednih cijena. Za kompenzaciju je na raspolaganju 31,5 milijardi HUF.

MOSZ je Vladi skrenuo pozornost da je sustav loš, no do korekcije je došlo tek sada nakon uviđaja i prihvaćanja situacije u sektoru agrara.