acelvalsag

Kriza čelika mogla bi pogoditi Europu

Ruski i ukrajinski čelik davali su 20 posto europske potrošnje. Iako je sektor u trenutku izbijanja rata svoje zalihe popunila, ali sada su ove zalihe sada već minimalne. Mogu se pronaći alternativni izvori opskrbe na tržištu – ali ovi izvori su puno skuplji.
Šta je sada sa domaćim kukuruzom

Nova kriza kukuruza?

Iako nema potrebe za brigom zasad da nema dovoljno kukuruza u Mađarskoj, gubitak ukrajinskog uroda u Europi mogao bi uzrokovati ozbiljnu nestašicu, koja je trenutno upitna, odakle bi se moglo dopuniti - izvijestio je Zoltán Reng, izvršni direktor Hungrane Kft.
psenica

Ekonomske prognoze za 2022 godiu

Nema značajnih promjena na globalnom tržištu energije, robe i žitarica. Cijene su stagnirale na visokim razinama, uz snažne fluktuacije. Pritisci potražnje za sada ne popuštaju, pa cijena na tržištima sa širokom paletom roba rastu ili uz tek minimalne padove.
kukuruz

Cijena žitarica skaču do neba

Zoltán Lakatos izvršni direktor tvrtke Hajdugabona d.d. potpredsednik Udruge Poljoprivrednika, rekao je da površine u Mađarskoj posijane pšenicom iz godine u godinu se smanjuje ali u istovreme prosečni prinosi se povećavaju po hektaru.
hetech-trend3

PREDSTAVLJANJE HETECH TREND d.o.o.

Zainteresirani su se mogli upoznati s tendencijama projektiranja, proizvodnje i izgradnje silosa za žitarice, sušara za žitarice i pročistača žitarica s najkvalitetnijim mogućnostima skladištenja naša tvrtka Hetech Trend d.o.o. u Kečkemetu održal u kolovozu 2021. godine jednu konferenciju na ovu temu.
tržištu-žitarica

Efekti na tržištu žitarica

Rastuće cijene plina ionako su dodali još jednom velikom lopatom na već rastuće troškove proizvodnje. Tako smo svi upali u velike probleme. U takvim slučajevima, kratkoročna maksimalizacija profita i interesi dugoročne održivosti stabilnosti trebali bi sejaviti u glavama proizvođača, nadamo se pobjedomonih koji razmišljaju o dugoročnom stabilnosti.
Što čovjek bude posijaoto će i žnjeti

Što čovjek bude posijaoto će i žnjeti

Od početka pandemija sva vest nam donosi o novim i jošrastom cijena. Sa bojaznošću se gleda sa svih strana naročito u ekonomske rubrike jer vijesti govore samo o poskupljenju. Mi imamo više riješenja na ove izazove. Uzimamo u ruku olovku i papír i počinjemo računat da dođemo sa trenutnim uslovima do što boljih rezultata i vidimo da je to nemoguće. Za svoju robu dobijamo sve mnje.
Osvrt u susedstvo

Osvrt u susedstvo

Do devedesetih godina prošlog veka važili smo za državu u koјoј se proizvodi naјkalitetniјi beјbi bif, ali i odlične svinjske polutke. Stočarstvo јe bilo prilično razviјeno, samim tim јe pokrivalo naše potrebe, ali јe veliki deo proizvodnje išao za izvoz. U tom lancu svi su bili zadovoljni, od samih tovljača, proizvođača žitarica, industriјe stočne hrane, prerađivačke mesne industriјe.
tiszkurt

Najsuvremenije tehnologije skladištenja i sušenja zrna

Što se tiče sušenja, kukuruz je naša dominantna biljna kultura. Sušare sa silosima uglavnom dimenzionišu na ovih podataka. Cilj je da se sušara u potpunosti iskoristi tijekom jesenskog razdoblja. Uz to sušare ne koriste se samo za sušenje kukuruza, nego za odvajenje vlage iz sjemenki uljarica (suncokret, repica). Na ovaj način se skladišti za duži period.