Na stručnom danu tvrtke HETECH predstavljeno je energetsko učinkovito rješenje sušenja žitarica

Početkom prosinca, HETECH Group d.d. održala je svoj treći stručni dan na svojoj lokaciji u Kečkemetu, u novo izgrađenoj proizvodnoj hali. Na događaju je prisustvovao veliki broj stalnih partnera tvrtke i poljoprivrednika zainteresiranih za HETECH – ovu tehnologiju, gosti  su u uobičajeno prijateljskoj atmosferi mogli sudjelovati u visokokvalitetnim prezentacijama stručnjaka Hetech – a.

Sušenje žitarica – biomasom umjesto plinom

HETECH Group doo ima tri desetljeća iskustva u projektiranju i izgradnji silosnih postrojenja za žitarice, sušara i prečistača te njihovoj izgradnji kao cjelovite tehnološkog sistema. Jedinstvena tehnologija tvrtke vrlo su popularne ne samo u Mađarskoj, već i u inozemstvu – do sada su ugrađene preko 300-350 velikih sistema, s ukupnim kapacitetom od gotovo 1.200.000 tona. Jedna od tajni uspjeha tvrtke je kontinuirani razvoj, što je u pozdravnom govoru istaknuo i gospodin Ferenc Gašpar, predsjednik Županije Nacionalne agrarne komore Bač-Kiškun, ujedno i glavni pokrovitelj manifestacije HETECH.

Stručni dio događanja započeo je izlaganjem vanjskog stručnjaka Lasla Kardoša koji je predstavio novu alternativu za zamjenu plina u sistemima za sušenje žitarica. Inovativna tehnologija već pokazuje svoje pozitivne rezultate na lokaciji tvrtke Anthera d.o.o. u mjestu Varošfold.

Suština inovativnog procesa je da se tehnološka topla voda za sušenje proizvodi izgaranjem biomase umjesto skupog plina. U mnogim slučajevima otpad nastao tijekom čišćenja žitarica postaje  „smeće” koje se također mora skupo transportirati i negdje sanirati. S ovom tehnologijom, međutim, prethodno nepotrebni nusproizvod postat će vrijedna sirovina. Osim toga,  na ovaj inovativni način grijanja ne uključuje dodatni rad, jer sustav automatski dozira gorivo u ložište. Izgaranjem otpada postaje pepeo, koji je također vrijedna sirovina: pravilno obrađeni otpad izvrstan je izvor hranjivih tvari za obnovu zemljišta.

3D – znači  početak za projektovanje

Izrada 3D modela značajno pomaže i pojednostavljuje proces projektovanja. Izvrsna je to prilika da se prikažu dimenzije i proporcije prostora i objekata u međusobnom odnosu, kao i da se jasno uoče teško zamislivi detalji koji nisu vidljivi bez projekcije. 3D pomaže razmišljati unaprijed, uz pomoć vizualnih planova i tehničkih crteža također je lakše odabrati odgovarajuću opremu – objasnio je važnost 3D projektovanja Bela Lang, jedan od inženjera HETECH Group d.d.

Kod HETECH-a razvoj je konstantan

HETECH Group d.d. kontinuirano razvija svoju opremu u cilju povećanja kvalitete i učinkovitosti, u velikoj mjeri uzimajući u obzir potrebe i očekivanja svojih partnera. Na ovaj način  realizirane projekte predstavio je u svom izlaganju projektant Zoltan Nađ.

Jedan od naših klijenata tražio je od naše tvrtke kako da se poveća kapacitet postojećeg . Projekt je uspješno realiziran, i to ugradnjom dvije sita jedna iznad drugog koje rade paralelno u lađi za sita. Da bi se povećao kapacitet, potrebno je bilo riješiti dovod veće količine žitarica koja dolazi iz međuspremnika doziranjem na sita. Prijenos žitarica od gornje dijela sita do do izlaznog otovra za očišćenu žitaricu, kao i povećanje protočnih presjeka. Ovim rješenjem površina sita sa 8,4 m² povećana je na 14,4 m².

Na samom događaju gosti su mogli i sudjelovati u obilasku tvornice, a zainteresirani su mogli razgledati i stručnu izložbu na kojoj su se mogli upoznati sa funkcijama strojeva za selektiranje iz proizvodnog programa HETECH -a. Mnogi su posjetitelji također prisustvovali u interaktivnoj prezentaciji Lasla Kardoša, gdje su stručnjaku postavljana mnoga pitanja o tehnologiji izgaranja otpada sa prečistača na  koju je rado odgovorio.