Natjecanje je nemilosrdna: jedino na ovaj način mađarska poljoprivreda može biti učinkovita

Mađarska poljoprivreda mora se mjeriti sa međunarodnim, globaliziranim tržištima. Dakle, ako govorimo o konkurentnosti ili učinkovitosti, mi ne trebamo se mjeriti sa mađarskim, bugarskim ili istočnoeuropskim, srednjoazijskim i istočnoazijskim gospodarstvima, nego s najmodernijim zapadnoeuropskim tržištima. Ovdje vlada nemilosrdno natjecanje. Ako želimo preživjeti, tome moramo ulagati u najsuvremenije procese, najbolju tehnologiju i najsposobnije ljude, radnu snagu i menadžment – rekao je Benedek Fülöp, glavni savjetnik predsjednika OTP Bank Nyrt. Stručnjak se također dotaknuo činjenicu da je mađarska poljoprivreda u vrlo teškoj situaciji, jer složenost u nekim sektorima nije na razini koja bi jasno osigurala tu međunarodnu konkurentnost. U 2023. godini Portfolio Group također je nagradio najuspješnije i najistaknutije stručnjake u poljoprivrednom sektoru, a 2023. godine posebnu nagradu žirija na konferenciji Portfolio Agricultural Sector Conference dobio je Benedek Fülöp.

Kada dođemo u ovakvu negativna situacija, kao u proteklom razdoblju, opterećeni  pandemijom, sušom, ratom i ostalim poteškoćama koje su se pojavile u poljoprivredi, moramo se pripremiti na nju tako da iz godine u godinu budemo u potpunoj ravnoteži, nekom vrstom mjere unaprijed izrađenom. Čini se da u mađarskoj poljoprivredi nema toliko rezervi kao ranijim perijodima. Klasičan primjer bio je da seljak jedan deo svoje  imovine  drži u zemlji, jedan dio na tavanu,a  jedan dio u banci, tako da trenutno ova teorija ne važi za mađarsku poljoprivredu toga sada nema, ali se mora privreda natjecati na  globalizovanom tržištu

Dakle, kada govorimo o konkurentnosti ili učinkovitosti naše privrede, mi smijemo se uspoređivati ​​s mađarskim, bugarskim, istočnoeuropskim ili srednjoazijskim gospodarstvima, nego s onima koji imaju najmoderniju zapadnu tehnologiju, i ovdje vlada nemilosrdno naticanje. Ako želimo opstati na ovom tržištu, u tom slučaju moramo pridodati najsuvremeniju proces proizvodnje, najbolju tehnologiju i najsposobniju radnu snagu i u ljudskim resursima i menadžmentu.

Mađarska poljoprivreda je u vrlo teškoj situaciji jer složenost u pojedinim sektorima nije na razini koja bi jasno osigurala tu međunarodnu konkurentnost. Između 2024. i 2028. moći ćemo integrirati subvencije i financijska sredstva u mađarsku poljoprivredu, što bi bila velika pogreška da zbog složenosti ne bi bila  vođena ciljno usmjerenim i najvišom razinom zadovoljenja potreba tržišta. Kada smo 2004. godine ušli u Europsku Uniju, pravo na potporu po veličinama površine mađarska poljoprivreda je imala  216 – 218.000 poljoprivrednika, sada ih je oko 150.000. Dakle, sama ova brojka pokazuje da se učinkovitost u veliko i  neumoljivo primjenjuje se u poljoprivrednim proizvodima i sva naša konkurenciju. Smatram da je vrlo važno da dva ili tri faktora koja do sada nisu uzeta u obzir, jedan od njih je tehnologija u obradi tla, tehnologije za zadržavanje vode u tlu, i ekonomični sustavi obrade tla. Obavezno i preporučeni sustavi moraju se ugraditi u nove proizvodne procese.

Ako pogledamo veličine potpora koju je Vlada najavila za razdoblje 2024.-2028., onda moram reći da bi to trebalo biti dovoljno za tako kompleksan razvoj gdje ponuđene prehrambene proizvode možemo plasirati na svim svjetskim tržištima. Za vertikaln proizvodni program što počinje  od uzgoja žitarica do prerade i organizacija plasmana proizvoda na tržištu, taj bi novac trebao biti dovoljan. Stoga vjerujem da će u razdoblju od 2024. do 2028. godine ulaganja u proizvodnju prehrambenih proizvoda, koja u nekim aspektima također treba biti integrirana, biti na takvoj razini da će biti konkurentna kako u Europi, tako i u svijetu, nadamo se da će ovo riješiti jedan od naših najozbiljnijih problem da proizvodimo robu sa dodanom vrijednošću. Smatram da je dugoročni razvoj bez strategije prava noćna mora sa strategijom divan san. Ako su glavni pravci za sljedećih četiri do pet godina na državnoj i sektorskoj razini dobro prognostizirani, koji važe za pojedine pravce razvoja, za učinkovitost , pozicioniranje našeg sustava, konkurentnost, učinkovitost, važno je zabilježiti kakva bi trebala biti konkretno izvršenje ovih zadataka na osnovu naših želja.

Vjerujem da ćemo, ako se te strategije uklope u ovaj četvero-petogodišnji razvojni program, moći realizirati ove investicije u prehrambenom sektoru. Danas je najveća vrijednost Mađarske njezino poljoprivredno zemljište, a moramo imati na umu da se moramo natjecati ne sa istočnoeuropskim, već i sa najnaprednijim zapadnoeuropskim sustavima. A izgradnja mlade istraživačke baze ključna je za povećanje obrazovnog kapaciteta. Za ovu zemlju moramo obrazovati svoje potomstvo kod kuće i raditi da oni ovdje opstanu i u budućnosti na ovim prostorima. U financiranje moraju biti uključeni vrlo važni elementi jer financiranjem mogu ostvariti zaštitu okoliša, vode, zraka, zaštitu zemljišta, što je bitno da bi naši unuci mogli na ovoj razini baviti poljoprivredom još dugo vrijeme.

Razmjere gospodarstvo nemilosrdno prevladava u natjecanju u poljoprivredi. Mislim da je vrlo važno da obrada tla i tehnološki procesi imaju puno veću težinu u budućnosti.

– rekao je Fülöp Benedek. Dodao je kako je uvjeren da će u razdoblju od 2024. do 2028. godine razvoj posebice prehrambene industrije biti jako značajna da će biti konkurentna iu Europi i u svijetu.

Ovime će biti rešena jedan od naših dosad najozbiljnijih problema. Smatram da je dugoročni razvoj noćna mora bez strategije, ali divan san sa dobro pripremljenom strategijom.

Benedek Fülöp govorio je i o tome da je najveće bogatstvo Mađarske danas njezino poljoprivredno zemljište. Sa stajališta konkurentnosti bitno je povećati nastavni kapacitet i razvitijati istraživačku bazu.

Naše potomke moramo odgajati da obrađuju  ovu zemlju koja je bogom dana na ovim prostorima i oni moraju ovdje raditi i živjeti i u budućnosti. Osim toga, vrlo važni elementi moraju biti uključeni u financiranje, jer se time može postići zaštita okoline koja je neophodna da bi se i naši unuci mogli preživjeti na ovim prostorima.