Stručnjak je priznao: ne obraćamo dovoljno pažnje na dobrobit životinja

Pretjerano smo koristili poljoprivredna zemljišta i nismo uvijek posvećivali dovoljno pažnje na dobrobiti životinja i na kvalitet proizvoda. Kakav je bio rezultat ovoga? Kupci više ne uživaju u proizvodima kao prije i kupuju manje ili čak potpuno odustaju od njih – rekao je Giacomo Pedranzini, generalni direktor Kometa 99 d.d., na konferenciji Portfolio Agrárszektor 2023 u Siófoku. Vlasnik tvrtke je u svom izlaganju dotaknuo i činjenicu da su cijene hrane bile preniske u posljednjih 20-30 godina. Osim toga, posebnu pažnju  treba posvetiti održavanju i zaštiti profitabilnosti najvažnijih proizvođača u proizvodnom lancu.

Velika odgovornost je naša profesija. Poljoprivrednici i uzgajivači su čuvari rađanja, mi hranimo savršeni sistem. Tijekom godina bilo je previše fokusa na količinu i niske cijene. Proizvodili smo previše, što je išlo i na štetu cijena, i od tada ova spirala nije završena. Pretjerano smo koristili poljoprivredna zemljišta i nismo uvijek posvećivali dovoljno pažnje dobrobiti životinja i na kvalitetu proizvoda. Kakav je bio rezultat ovoga? Kupci više ne uživaju u proizvodima kao prije i kupuju manje ili čak odustaju od njih – podvukao je Giacomo Pedranzini.

Dodao je kako njihova profesija danas ne dobija dovoljno poštovanja i u javnosti se ne cijeni dovoljno. Razlog tome vidi u ekstremizmu prema prehrambenoj industriji. Primjerice, nastoji se sve više „forsirati” vegetarijanski način prehrane, te činjenica da se pred ljudstvo postavlja prevashodno pitanje dobrobiti životinja. Kako je rekao, hrana za kućne ljubimce je puno skuplja od prehrambenih proizvoda, što je nerealno.

Budimo iskreni: možda konzumiramo previše mesa i ne obraćamo uvijek dovoljno pozornosti na dobrobit i kvalitetu životinja. Ali kako smo došli do ove točke? Tako da smo smanjili vrijednost hrane i cijene su bile preniske u zadnjih 20-30 godina. Ali nije moguće proizvoditi kvalitetu po niskoj cijeni, to također treba shvatiti. Ako želimo stvoriti dobru kvalitetu i obezbediti odgovarajuću dobrobit životinja, to moramo i platiti.

Giacomo Pedranzini istaknuo je kako je kvalitetna hrana skuplja, no istodobno bi svatko bi morao moći kupiti ukusnu, zdravu i malo skupljiju hranu. Kako je rekao, ako na taj put ne krenu zajedno oba načela, posljedice mogu biti ozbiljne. Osim toga, izuzetnu pozornost treba posvetiti održavanju i zaštiti profitabilnosti najvažnijih sudionika u proizvodnom lancu. Mora se izgraditi zdravije, sretnije i produktivnije društvo. Za to nije dovoljan čist okoliš ili zdrava hrana.

Važno je i kakvom se načinu života prilagođavamo. Iz tog razloga treba podržati i sport jer je sport dobra prilika da motiviramo djecu i naučimo ih što znači odricanje, što znači timski duh.

Specijalist je govorio io HonestFoodu (klasifikacija proizvoda) koji posebnu pozornost posvećuje zdravlju potrošača, zaštiti prirode i okoliša, uključujući i dobrobit životinja, te je korektan prema svim sudionicima u proizvodnom lancu. Tu duhovnost prožima cjelokupno djelovanje Kometa d.d., a njegov razvoj je kontinuiran.

Ako slijedimo vrijednosti HonestFooda, zajedno mogu stvoriti prosperitetniju budućnost. Ako budemo dovoljno mudri, Mađarska može biti i najveće skladište prehrambenih proizvoda srednje Europe. Na taj način naša zemlja može biti „obećana zemlja” u proizvodnji prehrambenih proizvoda.