Poljoprivrednici su u listopadu kupili manje traktora

U listopadu ove godine prodaja traktora u Mađarskoj značajno je opala: ukupno 184 prodana traktora pokazuju pad od 45,1 posto u odnosu na godinu ranije, jer su poljoprivrednici u listopadu prošle godine prodano je 335 traktora, pokazuju statistike.

U usporedbi sa podacima iz 2021 sa podacima od ove godine broj prodatih traktora manja: prije dvije godine, u listopadu, prodana su 252 traktora, 27 posto više nego prošli mjesec. Do kraja listopada od početka godine prodano je ukupno 2.657 traktora, što je 29,5 posto manje u odnosu na prvih deset mjeseci 2022. godine, kada ih je prodano 3.768. Pritom je vidljiv blagi rast u odnosu na 2021. godinu, jer su tada prodana 2.642 traktora, petnaestak komada manje nego ove godine.

Poljoprivrednici uglavnom kupuju mehanizaciju kada za nju mogu dodati i potpore, tada prodaja stvarno raste, dok je drugi pokretač kada je poljoprivredna proizvodnja ekonomično  isplativa. A ako se ove stvari poklopaju, to može stvarno povećati tržište prodatih traktora.

Žolt Haršanji, predsjednik Udruge za plasiranje poljoprivredne opreme i strojeva (Megfos), vlasnik-menadžer Aksijal d.o.o., izjavio  je da u srpnju i kolovozu primjećeno je stagnacija na tržištu prodaje. Od kojeg se možda sada oporavljaju distributeri strojeva, barem sada primjećujemo kako raste interesovanje. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je raspored potpora, koji će biti raspored i koje potpore se očekuju u 2024. godini, pa svatko nastoji razmišljati o rasporedu svojih ulaganja.

 

Osim isteka ciklus potpore, padu prometa pridonijelo je i činjenica da su cijene žitarica vrlo niske, potražnja mala, a budući da ukrajinski tranzit zauzima velike transportne kapacitete,pšenicu je ionako teško transpotovati na inostrana tržišta.

Prema riječima predsjednika Megfosa, profesionalna, jaka poljoprivredna gospodarstva prvenstveno su zainteresirana za traktore, te traže i kupuju visokoučinkovite, dobro opremljene strojeve. To znači kategoriju s više od 150 konjskih snaga. Prema Haršánjiju, pomak prema većim strojevima opći je trend i već deset godina se vidi da  prosjek svake godine povećava za dvije do četiri konjske snage.

„Prije dvadeset godina sve su poslove obavljali s traktorima MTZ- 80, a sada traktor ispod 120-130 konjskih snaga više ni ne prilazi polju”, pokazao je na  promjenu Žolt Haršanji. Dodao je sličan proces se odvija i u hortikulturi, jer se prije nekoliko godina tamo još smatralo velikim 50-60 konjskih snaga, a sada se pokušava sve poslove uraditi u jednom potezu sa strojevima od 100-110 konjskih snaga kako bi proizvodnja bila učinkovitija.

Taj trend potvrđuje i izvješće Instituta za poljoprivrednu prozvodnju. Istraživači su na temelju podataka iz prve polovice godine također utvrdili da je znatno pala prodaja malih i srednjih traktora, ali je onih iznad 260 konjskih snaga porastao za više od 60 posto.

Općenito, tržište traktora je ove godine prilično oscilirala: u prvom kvartalu je došlo do blagog rasta prodaje, a onda je od travnja broj prodanih strojeva dramatično pala u odnosu na godinu od prije.

Prema podacima Carinfo, John Deere, New Holland, Solis, Kubota i Case bili su najpopularniji traktori među mađarskim kupcima prošlog mjeseca. U listopadu je najviše prodano John Deere 69 komada manje prošle godine, a kupljeno je 30 komada ove vrste traktora. New Hollanda prodano je 20, što je 25 manje nego u listopadu prošle godine, farmeri su kupili petnaest Solisa, jedanaest manje, Kubote petnaest, što znači jedanaest više nego godinu prije, dok je Casea u listopadu prodano trinaest, a godinu dana ranije deset komada je prodano.