Nećemo dopustiti da poljoprivrednici plaćaju cijenu prelaza na zelenu proizvodnje

Razgovor sa Istvanom Nađom, ministrom poljoprivrede

Brisel bi bi naplatio cijenu prelaza na obnovljive energente sa stanovništvom poljoprivrednicima, kaže ministar poljoprivrede. Istvan Nađ se stoga priprema se žestoka profesionalna i politička debata početkom sljedeće godine, prilikom usvajanja mađarskog strateškog plana od strane Europske komisije. Dobra vijest za uzgajivače svinja u poteškoćama je da ministar smatra nužnim pooštriti kontrolu tovnih svinja koje u Mađarsku dolaze s unutarnjeg tržišta EU kako bi se održala i poboljšala razina zdravlja životinja i konkurentnost kvalitetnog domaćeg krda.

 

Nikada prije nije viđeno: tisuće milijardi forinti stižu za poljoprivredu, ali radost nije bezuslovna. Više od četvrtine prijavljenih na natjecaj vratit će svoju potporu jer je neće moćiostvariti ni uz potporu zbog teške situacije u svinjogojstvu. Što je rješenje?

Istvan Nađ: Do sada je samo 1,5% investicijskih projekata podržanih sa potporama u  razdoblju od 2020. do 2021. godine je vraćeno od strane farmera, i  istovremeno se može vidjeti da početak sprovedbe projekata usporavano u nekoliko slučajeva, poljoprivrednici su isčekivanju da se situacija poboljša.

No, treba također naglasiti da je u jednoj godini primljeno je više od 11.000 prijava na investicijske fondove  Programa ruralnog razvoja raspisane u razdoblju 2020. – 2021. s iznosom bespovratnih sredstava od 1,376 milijardi HUF, što jasno pokazuje da su poljoprivrednici potrebni ove potporei i bespovratna sredstva čak i u ovoj situaciji, kada i ekonomija se menja iz čas  u čas. Vezano za poskupljenje, zaokružava se nekoliko vladinih ideja, a očekuje se da će se pojaviti još ove godine, pa će početak i realizacija investicija biti predvidljiviji i lakše finansirati.

 

Ionako postoji velika neizvjesnost među poljoprivrednicima. Na vrhuncu je inflacija, cijena plina, umjetna gnojiva, stočne hrane i troškovi stočarstva u porastu. Svinjogojstvo je u velikim gubicima. Kako izići u susret farmerima?

Mađarska svim mogućim sredstvima podržava stočare, uključujući i svinjogojstvo. Mađarski svinjogojci, koji daju više od trećine domaće proizvodnje mjesa, isto tako i proizvđači u Europskoj Uniji suočavaju se s neviđenim poteškoćama. Nažalost Europska Komisija je odbila predložene hitne mjere zaštitu tržišta proizvđača svinja. Naš prijedlog je bio da bismo prevazišli ovu krizu da oslobode finansijska sredstva iz Fonda koja je namjenjena za ovakve situacije na tržištu. Europsko Povjerenstvo nije predložilo otvaranjeni ovog fonda. Poljoprivredna politika može jedino na jedan način da pomogne  proizvođačima i prerađivačima da uvede uslove pod kojima se jača učinkovitost i konkurentnost i smanjuje uticaj ekstremnih vremenskih  uslova na razvoj svinjigojstva.

Osim toga, poljoprivredne subvencije koje osiguravaju sigurnosnu mrežu, sigurnost za proizvodnju i prihod za stočare. Mađarska će vlada osigurati najvišu moguću stopu sufinanciranja u razdoblju od 2021. do 2027. u okviru ZPP-a II. U idućih sedam godina potrošit će 4,265 milijardi forinti za razvoj mađarskog agrara, mađarske poljoprivrede i prehrambene industrije. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede Mađarske sprovodila je upravlja jednim od najmodernijih četverostupnih sustava upravljanja poljoprivrednim rizicima u Europi koju je propisala EDU. Sustav kriznog osiguranja bio je prvi u EU koji je pokrenut u Mađarskoj 2021. (IV. stupanj). Osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovaj sistem  za upravljanje rizicima prikladan je i za upravljanje rizicima koji se javljaju tokom proizvodnje isto i kod bolesti životinja i biljaka,i za sanaciju  pada tržišnih cijena, gubici sopstvenih tržišta u domovini i inostranstvu, promjene kurseva  ili povećanje troškova proizvodnje. Financijskoj stabilnosti i likvidnosti poljoprivrednika doprinosi i činjenica da smo ove godine uspjeli ishoditi kod  Europske Komisije da uplati povećanu akontaciju. Osim toga iz drugih izvora  Nacionalnog Fonda pomažemo i stočarskim farmama. Kako bismo nadoknadili gubitke stočarstva zbog visoke cijene stočne hrane, osigurali smo 4,4 milijarde HUF dodatnih sredstava za stočarski sektor. Trenutačno je pripremi prijedlog za subvenciju svinjogojstva koja je trenutno u najnepovoljnijem položaju koja sadrži kredit bez ikakvih dodatnih troškova.

Ministarstvo poljoprivrede traži mogućnosti za daljnje potpore isključivo za sektor stočarstva. Unatoč ovogodišnjem izrazito sušnom vremenu, značajnim gubicima uroda i situacije na tržištu žitarica, Mađarska se raspolaže dovoljnim količinama kukuruza za domaće potrebe. Što se tiče situacije na tržištu stočne hrane domaćim proizvođačima smo izašli u susret pripremili smo strategiju za njihovu zaštitu protiv toga da se žitarice u suviše velikoj količine ivezu van granice Mađarske.

 

Nakon što je Europski parlament prihvatio strategiju od njive do stola (farm to fork), što se može očekivati, što će značiti još veća opterećenja, troškove, žrtvovanje, ali i niže povrate i prihode za domaće poljoprivrednike?

U svibnju 2020. Europska komisija prihvatila je strategiju „Od njive do stola“, jednu od ključnih akcija Europskog zelenog sporazuma. S obzirom na navedene ciljeve, naš je stav jasan: osim očuvanja okoliša koji smo stvorili vjekovima, moramo sačuvati i konkurentnost naših poljoprivrednika. Sa prihvatanjem nove Zajedničke Agrarne politike privode se novi zahtjevi i zakoni kojima se treba suglasno pridržavati o očuvanju okoliša. Međutim, prihvaćanjem Zelenog sporazuma u kome sporazumu, Europska komisija ne bi samo pokrenula politički dogovor postignut o reformi ZPP-a, već bi dovela i do smanjenja poljoprivredne proizvodnje u Uniji. Nedavno je objavljeno nekoliko neformalnih studija utjecaja koje potvrđuju da bi sprovedba strategije imala ozbiljne ekonomske posljedice: smanjenje proizvodnje i drastičan rast cijena hrane. Pritom bi Bruxelles naplatio cijenu zelene tranzicije pomoću stanovništva i poljoprivrednika.

 

Da li se vidi već  kakva strategija će biti u mađarskom planu, što će se uklopiti, a što neće biti u skladu s novim ZPP-om 2023. godine?

Naš strateški plan zajedničke poljoprivredne politike, koji uključuje naše mjere politike potpore i njihove opravdanje. Ovo nije kraj našeg rada, jer nije dovoljno dostaviti naš Strateški plan ZPP-a, već ga mora  Komisija i prihvatiti, pa se pripremamo za ozbiljnu stručnu i političku bitku početkom sljedeće godine. Dok mi moramo pripremiti domaću pravnu podlogu, i institucijski sustav novih subvencija i, na kraju, ali ne i najmanje važno, moramo pripremiti naše poljoprivrednike za očekivane promjene.

 

Bilo bi dobro predstaviti jednu atraktivnu viziju jer se vidi  spora prirodna smjenu generacija ponovno zaustavlja „tamnozelena” propaganda koja poljoprivredu predstavlja kao uzrok klimatskih promjena. Kako će se to odraziti na pravne uslove o prijenosu vlasništva  koji će biti podneseni na jesen u parlamentu?

Često se susrećemo s kritikama da je ekološki otisak poljoprivrede značajan, jer se staklenički plinovi ispuštaju u zrak u svim fazama proizvodnje hrane. Međutim, smanjenje toga je zadatak koji se može postići različitim tehnološkim procesima uzgoja i kontinuiranim tehnološkim razvojem. U ovim inovativnim zadacima sljedeća generacija mladi ljudi koji se dobro snalaze u digitalnom svijetu , imaju veliku ulogu. U Mađarskoj i u Europskoj uniji postalo je važno pitanje generacijska obnova poljoprivredne proizvodnje i stvaranja mogućnosti za predaju gospodarskih imanja za dolazeće generacije. Kao rezultat povijesnih osobitosti mađarske poljoprivrede, generacija osnivača poljoprivrednih gospodarstava koja je započela u vrijeme promjene režima (1990) sada je u dobi kada se predaja gospodarstva na mlade događa prirodnim putem, npr. 60% menadžera su stariji od 55 godina. U srećnom slučaju, prijenos se odvija unutar obitelji, jer oko 90% mladih poljoprivrednih proizvođača preuzima uglavnom gospodarstvo od svojih roditelja. Uspješna smjena generacija u velikoj mjeri ovisi o što učinkovitijem prijenosu gospodarstava, ali ni domaća ni izvanobiteljska smjena generacija nemaju mađarsku tradiciju ili ustaljeni sistem predaje gospodarstva. Zbog svih tih razloga važna je intervencija države, budući da se održivost poljoprivrednog i prehrambenog gospodarstva može osigurati samo kontinuiranom generacijskom obnovom.

 

Što sadrži predlog, kako i na koji način da se  olakšava taj proces?

Ovo je nova mogućnost temeljena na osnovu dogovora stranaka (prenositelj i primatelj i članovi obitelji). Suština je da se cijelo poljoprivredno gospodarstvo može prenijeti u novu vrstu ugovora, ugovor o prijenosu gospodarstva, koji pokreće prijenos poljoprivrednog i šumskog zemljišta, i ostalih nekretnina u zemljišnim knjigama, prijenos strojeva, opreme, usjeva, robe. , i razni (dobavljač, isporučilac proizvoda), poslovni ugovori i sukcesija i izmjena službenih ovlaštenja. Bitno je da ako netko ne prihvata ove nove uvjete predaje, ipak može predati svoje gospodarstvo prema važećim pravilima. Važno je naglasiti da je oporezivanje primarnih proizvođača od 2021. godine postalo jednostavnije i još povoljnije poreski proces, ojačali smo obiteljska gospodarstva. Osiguravanjem konkurentnog i predvidljivog prihoda ključno je za pomlađivanje sektora. Zato je važno da izravna isplaćivanja, nacionalne subvencije i subvencije za ruralni razvoj poljoprivrednicima daju sigurnost proizvodnje i prihoda iz godine u godinu. Mladi poljoprivrednici dobivaju dodatnu potporu utemeljenu za biljnu proizvodnju, što izravno potiče sektor za pomlađivanje.

 

Kako se stariji osobe potičete dakrenu  u predaju, barem naprave oporuku, a ne da mladi naslednici pravnim putem dođu do svog nasledstva ?

Uz novi ugovor, prednost će dati subvencijama kako bi poljoprivrednici još dok su živi mogli predati gazdinstvo. Prema našim planovima, u sljedećem programskom razdoblju može se uključiti i bespovratna sredstva za gospodarsku predaju, čiji je cilj da mlađi poljoprivrednici preuzmu gospodarstva poljoprivrednika blizu starosne dobi za umirovljenje, čime se dodatno pomaže generacijska obnova. Također planiramo omogućiti sudionicima ovakvih i sličnih gospodarskih predaja razne dodatne potpore, poput ulaganja.

dr-nagy-istvan

Čujem da agrarska portfelja želi zadržati u cjelini jedno gazdinstvo, odnosno da samo jedno dijete može dalje voditi poljoprivredno gazdinstvo, neka se posjed više ne rascjepljuje. Kako će mladi vlasnik moći isplatiti svoju braću i sestre? Hoće li biti povoljnog kredita?

Ugovor o prijenosu gospodarstva daje fleksibilnu priliku strankama da se prilagođeno raznim životnim situacijama unutar obitelji, na koji način preuzimatelj nadoknađuje vrijednost gospodarstva roditeljima i braći i sestrama.

Elementi mogu biti mješoviti kupoprodajnim, darivanjem, alimentacijom ili izdavanjem zemljišta. Prenositelj se od sada može odlučiti i da zadrži vlasništvo nad zemljištem ili njegovim dijelom, a naslijedit će ga ostala djeca, a brat primatelj će im naknadno platiti naknadu za korištenje. Trenutno radimo na tome koje se sheme financijskih mogućnosti mogu dodati novoj uredbi kao poticaj i pomoć. Naš je primarni cilj pružiti potporu gospodarskom predaji onima koji su pogođeni ciklusom Zajedničke Poljoprivredne Politike 2023., ali detaljna pravila za to mogu se postaviti nakon pregovora s EU.

 

Na koga osoba koja nema dijete ili se dijete ne želi baviti poljoprivredom ustupa svoje imanje? Prema riječima predsjednika okruga Szentes, trebalo bi stvoriti fond za nekretnine, u koji bi mogli uplatiti, u zamjenu za mjesečnu naknadu, “mirovinu”. A mlada osoba koju nema od koga preuzeti nekretninu da bi pokrenula novu farmu, mogla bi birati između ovih, čak i zaobilazeći pravila o kupnji i predzakupa. Da li je to dobra ideja?

Prema istraživanjima, oko 90% mladih preuzima funkcionalnu farmu, od čega se veliki dio odvija unutar obitelji, a to također pokazuje obiteljsku složnost. Kao prvi korak u generacijskoj obnovi poljoprivrede, prošle godine smo donijeli Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja regulira primarne poljoprivrednike, primarno poljoprivredno gospodarstvo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

 

Činjenica da ste se dogovorili s najvećim njemačkim diskontnim robnom kućom, da od sada prodaje samo mađarsko svježe meso, i pomaž uzgoj svinja u krizi privlačnijim. Jesu li ostale robne kuće voljni na ovakav korak?

Rezultati istraživanja u prodavnicama o udjelu mađarskih proizvoda koje je sproveo Nacionalni ured za sigurnost prehrambenih proizvoda 2020. također su osjetljivo utjecali na nekoliko trgovačkih lanaca te su započele konzultacije i zajedničko razmišljanje. Smatramo da su i lanci prepoznali važnost u prodaji domaćih proizvoda i reklamiranja istih te traže priliku za što veći udeo u radnjama.

 

U trenutku objave spomenuo je da meso i mesnati proizvodi iz inozemstva strože kontroliraju mađarske vlasti po dolasku našu zemlju. Neće to značiti dvostruki standard za ovu robu ?

Za proizvode koji se plasiraju na Mađarskom tržištu imaju ujednačene propis, bez obzira na to radi li se o proizvodu od domaćeg ili inozemnog proizvođača, pa i Uprava postupa na isti način. Mnogo spominjana dvojna kvaliteta bila je predmet istrage o aktivnostima proizvođača, a ne službenim kontrolama. Ono što Komisija može učiniti za mađarske proizvđače jest pooštriti zdravstvene uvjete za uvoz živih životinja (npr. sirovine za tov). Međutim, to je moguće u EU samo ako je zdravstveni status naših farma svinja viši od statusa njihove zemlje podrijetla. Zbog toga se od siječnja 2014. godine stada u Mađarskoj oslobađaju od sindroma reproduktivnih poremećaja i respiratornih simptoma svinja (PRRS). Nedavna iskustva su pokazala da se infekcije virusom PRRS gotovo sigurno mogu pratiti do zaraženog tovnog materijala iz inozemstva. Neophodna je stroža kontrola tovnih prasadi koje u Mađarsku pristižu sa unutarnjeg tržišta EU kako bi se održala i poboljšala razina zdravlja životinja i konkurentnost kvalitetnog domaćeg stada.

 

Pitanje je samo hoće li biti dovoljno domaćeg mesa za lance ako zalihe i dalje nestaju, jer je i mesna industrija u problemima. Izvozne zalihe koje su zapele u EU od njemačkog aspa dižu cijene, troškovi su pali, a rad najveće domaće klaonice Kiskunfélegyháza neizvjestan je. Već godinama traje postupak protiv vlasnika i sina talijansko-mađarskog državljanina zbog sumnje u proračunske prijevare. Iako je vlast ukinula zabranu izlaska iz kuće 15. listopada, uklonila je nanogicu otišli su u svoju španjolsku tvrtku, no dobavljači strahuju da će Hungary Meat preuzeti novi vlasnik. Ne želite preuzeti tvrtku u nacionalnu ili čak proizvođačku imovinu?

Domaća mesna industrija se  sastoji  od više poduzeća. Prerada mesa je ključni podsektor u prehrambenoj industriji. Tri ovdje navedena podpodručja imaju više od 400 tvrtki, u kojima je zaposleno više od 22.000 radnika. Broj poduzeća i broj zaposlenih se smanjio posljednjim godinama, ali je djelatnost podsektora postala profitabilnija, agregatni prihod od prodaje iznosi blizu 1.000 milijardi HUF, što je povećanje od gotovo 20% u odnosu na prošlih pet godina. Povećana je i profitabilnost, utrostručena je vrijednost kapitaliziranih ulaganja, a daljnji rast se očekuje kroz isplatu subvencija. Ono što jasno možemo učiniti za mesnu industriju je podržati je. U prethodnom razdoblju potpore (2014.-2020.) ukupna prehrambena industrija dobila je više od 460 milijardi HUF, od čega se 88,6 milijardi HUF može pripisati sektoru pod br. 101 TEÁOR – 3 od 33 sektora, ukupna industrijska potpora od gotovo 20 %- a. Mesna industrija mogla je imati koristi od domaćih i EU potpora. U razdoblju 2021. – 2027. već su raspisana dva poziva za prehrambenu industriju s budžetom od 250 milijardi forinti na koje se mogu uspješno prijaviti sve tvrtke iz mesne industrije. Osim toga, razvoj proizvodnje stočne hrane bitan je i za proizvodnju sirovina, a tvornicama stočne hrane je ove godine (2021) najavljen natječaj vrijedan 50 milijardi forinti.