Nije svejedno što se dešava sa žitaricom unutar sušare

Nije svejedno što se dešava sa žitaricom unutar sušare

Nije svejedno što se dešava sa žitaricom unutar sušare

Pomoću HETECH-ove aplikacije možete pratiti procese koji se odvijaju unutar sušare za žitarice u bilo kojem  djelu, a također pokazuje kako možete štedjeti i optimalizovati potrošnju plina tokom procesa sušenja.

Automatizovani sistem kontrole procesa sušenja za žitarice

Energetska učinkovitost procesa rada sušare i skladištenja žitarice te očuvanje kvalitete sjemena tijekom sušenja uglavnom je određena radom sušare za žitarica.

Budući da se mnogi i različiti procesi odvijaju istovremeno unutar sušare za žitarice, sušari treba ugraditi pravilno usklađeni sustav za upravljanje koji može kontinuirano regulisati procese protoka toplog zraka i sjemena u sušari ovisno o vrsti sušene žitarice i karakteristikama spoljašnjih vremenskih uslova. H-TECH  sušara je pogodna za ovaj zadatak, koja ima sustav sa vertikalnim stupovima za protok materijala i izgrađena je od sekvencijskih jedinica (modula) na koje je montirana jedinica za protok zraka sa ventilatorom (ciklofan) i jedinica za odvajanje prašine s ciklonom i cjevovodom. Time se protok zraka i protok toplote mogu regulirati pojedinačno po svakom modulu. Nalazi se 36 senzora po svakom modulu koja pomaže prikupljanje podataka za daljnju kontrolu procesa sušenja.

H-TECH sušara za žitarice – Foto: HETECH Group d.d.

H-TECH sušara za žitarice – Foto: HETECH Group d.d.

Kompleksni sustav upravljanja procesom sušenja koju je razvila tvrtka regulira cijeli proces sušenja, ne samo da intervenira u radu sustava na temelju dobijenih karakteristike žitarica nego i po dobijenim informacijama sa pojedinačnih modula .

Što točno sustav zna da kontroliše?

  • Mjeri temperaturu sjemena u sušari i mjeri vrijednosti ulazne i izlazne vlage.
  • Sustav toplinske mape integrirana je u upravljački softver koja grafički prikazuje temperaturno stanje cijelog poprečnog presjeka sušare na način sličan dolje viđena na slikama. Na taj način se temperaturne razlike i pregrijavanje mogu na vrijeme sprečiti.

Na temelju sadržaja vlage u sjemenu koja ulazi u sušaru, automatski odabire odgovarajuću       temperaturu zraka za sušenje i sukladno tome regulira i plamenik, što može doprinijeti značajnoj uštedi plina.A rendszer meghatározza az optimális terményhőmérsékletet, és a modulonként elhelyezett fő ventilátorok légszállítási teljesítményének változtatásával az aktuális terményhőt az optimális értékhez szabályozza.

Sustav određuje optimalnu temperaturu žitarice i  na osnovu regulacije glavnih ventilatora koji su montirani po svakom modulu frekventnom regulacijom elektromotora se regulira dovod zraka.

  • Uz pomoć revolucionarno novog diferenciranog (neovisna kontrola za svaku vertikalnu kolonu) sustavom za izuzimanje sjemena, uzorci se kontinuirano uzimaju iz svake kolone i mjeri se izlazna vrijednosti vlage. Na temelju njih regulira se brzina isparivanja vlage protočne žitarice za svaku kolonu na način da se izjednače razlike u temperaturi i vlazi na izlazu. Ujednačenost procesa sušenja tako se može održavati u rasponu od 0,3-0,5%, čime se sprječava gubitak kvalitete, težine i toplpotom uzrokovane štete prekomjernim dodavanjem toplote, kao i stvaranje lomljenih zrna.

Operacije koje se iznuđuju unutar sušare, parametri sušenja i temperaturni uvjeti se bilježe i mogu se pratiti nekoliko godina unazad.

Moramo se prilagoditi na dvije značajne promjene

  • Posljednjih godina zbog smanjene ulazne vlage žitarica, potrebno je obratiti  veći oprez kako bi se očuvala kvaliteta žitarica i izbjeglo da dođe do presušivanje sjemena. Smanjenje vlage može se tražiti s jedne strane u novim ratarskim tehnologijama uzgoja bilja, a s druge strane zbog velike suše sa čime je agrar i ove godine morala suočiti i davala  dodatne zadaće.
  • Povećana očekivanja u vezi energetskih, kvalitetativnih i ekoloških parametara u preradi žitarica.

Samo složena i kompleksna rješenja pomažu nam

Značajan rezultat u usklađenosti sa gore navedenim uslovima može se postići samo složenim rješenjima, gdje se ne samo mjere ili prikazuju samo značajni parametri procesa sušenja, već uz točnu analizu procesa sušenja, složenu kontrolu procesa koju je razvio HETECH i uskladio s sušarom  koja je ugrađena  u komandni ormar . Zbog značaja kontrole procesa sušenja HETECH,  sada i aplikacijom pomaže vlasnika ili operatera da, ako je potrebno, na vrijeme umeša iz  daljine i poduzme odgovarajuće mjere.

HETECH aplikacija pomaže vlasniku da vidi po preseku što se događa u sušari – Foto: HETECH Group d.d..

HETECH aplikacija pomaže vlasniku da vidi po preseku što se događa u sušari – Foto: HETECH Group d.d..

Aplikacija na telefon pomaže vlasniku da vidi sve što se događa u sušari

HETECH-ov sustav je jedinstven na tržištu jer je softver izumljen i adaptirana  za samu opremu.

Uloga aplikacije je osigurati  podatke iz procesa kao i informacije vlasniku ili operateru iz upravne kućice, svima onima koji ne mogu izravno vidjeti procese i kontrolu procesa sušenja. To omogućuje vlasniku, gdje god se nalazio, za kontinuirano praćenje stanja žitarice koja je u današnje vrijeme, priznajmo, od ogromne vrijednosti.

  • Možete pratiti toplotnu mapu i podatke o radu sistema. U aplikaciji se možete vratiti na prethodno memorisane podatke, pregledati dnevnik događaja i pratiti trenutne parametre u procesu sušenja.
  • Aplikacija šalje push poruke na telefon kada se nešto dogodi, npr. ekstremno visoka vrijednost temperature, u slučaju kvara šalje upozorenje za pravovremenu intervenciju.
  • U njemu se također mogu memorisati dokumenti i ostale stranice, kao što su priručnici, tehnički opisi, upute za rad, gdje vrlo lako mogu biti dostupni.

Prema namjeri programera, aplikacija šalje obavijesti o novostima tvrtke, posebnim ponudama i o susretima sa farmerima. Dugoročno gledano, također će moći pokazati trendove u potrošnji energije i kapacitetima procesa rada sušare, pomažući u usporedbi rezultata pojedinačnih sezona, na primjer. Sustav skladišti podatke na bazi „oblaka” koji se mogu koristiti za izradu analiza. Moguće je memorisati podatke o upravljanju  na osnovu pojedinih podataka koje već koriste farmeri u drugim područjima, npr. kod sjetve ili pri izboru sorti, a tu će se „kap na kap” točno odrediti najoptimalniji uvjete sušenja žitarica. To je put do inteligentne kontrole sušare utemeljene na podacima, koja rezultira najboljom mogućom kvalitetom žitarica uz najmanju moguću potrošnju energije, dok vlasnik sam nadzire događanja iz daljine.

Aplikaciju HETECH možete besplatno preuzeti s App Storea i Play Storea!