Posljedice rata su i nas pogodile: visoke cijene će zasigurno ostati sa nama još dugo

Tržišne cijene i troškovi  ratarske proizvodnje rastu ili fluktuiraju zapanjujućom brzinom, što ne samo da određuje profitabilnost, već i čini odluke poljoprivrednika veoma rizičnim. Rusko-ukrajinski rat također je stvorio vanrednu situaciju na tržištima pljoprivrede , što ima izravan utjecaj na sektore biljne proizvodnje, rečeno je na konferenciji Portfolio Agrarian 2022 u Kečkemetu. U ovoj temi govorilo se i o tome kako će ovaj sukob utjecati na poljoprivredni sektor, koje će biti troškovi i cijene koje poljoprivrednici mogu očekivati, koliku bi zaradu mogli ostvariti nakon ovogodišnje žetve te koje strategije trgavanja trebaju slijediti.

Za 2022. svi su prognozirali da će proizvodnja biti prosječna, ali posle  se sve izmjenilo, rekao je Tamás Tarpataki, zamjenik državnog tajnika za poljoprivredno tržište na konferenciji Portfolio Agrarian 2022. Međutim, prema riječima stručnjaka, sada se jasno vidi da u Ukrajini ne samo da je  rat nego i veliks suša. No meterološki uslovi nisu samo tamo problem, nestašica vode u zemlji je i u Mađarskoj prisutan problem. Kako je spomenuo Tamás Tarpataki, samo je dva puta u posljednjih 100 godina bilo manje padavine nego ove godine. Zamjenik državnog tajnika rekao je da će trebati oko 4-5 puta više padavina nego što je ovih dana padala – i to dobro raspoređeno – da bi se nadoknadio samo zimski deficit padavina.

Ovaj faktor je samo utjecaj vremena. A u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom i njegovim utjecajima na Mađarsko tržište, Tamás Tarpataki je naznačio da za mađarska prerađivačku industriju već nema dovoljno suncokretovog ulja. Kako je napomenuo, puno će značiti 2022. koliki će urod biti u Ukrajini i kakav će biti kvalitet žitarice i kako će moći napustiti zemlju.

Sada se već jasno vidi da su ratom pogođeno najmanje 50%  zasijane površine ne samo kukuruza i pšenice, već i svi važniji usjevi. Ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede pokušava dati prognozu, ali postoji mnogo neizvjesnosti. Prema njihovoj prognozi od 28. ožujka, površine posijane pod žitaricama ove će godine biti 1,5 do 2 milijuna hektara manje nego godinu ranije, a očekuje se da će urod žitarica biti oko 55 posto manji nego 2021. godine. Najveće poteškoće za poljoprivredu su nedostatak goriva, gnojiva, pesticida, logistike i ljudstvo. Kako je rekao Tamás Tarpataki, također je upitno što može se izvoziti iz zemlje. Prije rata Ukrajinci su 80% svog izvoza isporučili preko Crnog mora, ali je to sada potpuno nemoguće. Trenutno pokušavaju željeznicom izvoziti svoje proizvode iz zemlje.Zamjenik državnog tajnika govorio je i o tome da je Europska komisija uvela krizni paket u kojem su područja koja su ležala na ugaru uključena su zemljoradnju i ublažila pravila o sredstvima za zaštitu bilja. Riječ je o mjerama za povećanje ponude , što je svakako smjer da ublaživanje nedostatka žitarica na tržištu.

Tarpataki Tamás

Tarpataki Tamás

Tamás Tarpataki je također govorio o tome da su visoke cijene žitarica uzrokovane ratnom neizvjesnošću izazvale su rastuće cijene energenata. Također je u siječnju i ožujku zabilježena je povijesna cijena plina u Europi, kao i električne energije. Iako su cijene gnojiva i dosad bile iznimno visoke, kako je proizvodnja nastavljena i ovo područje može postati predvidljivije. Što se tiče predviđanja za troškove prijevoza, Tamás Tarpataki je istaknuo da su oni uvijek bili osjetljiviji na ekonomske tokove. Zamjenik državnog tajnika govorio je i o tome da europske cijene pšenice i kukuruza sada obaraju povijesne rekorde, ali je i inflacija značajno porasla. Zaključno, stručnjak je rekao da su nesigurne procjene krajnje neizvjesne, ali bi se izgledi za urod Ukrajine mogli puno poboljšati ako se rat brzo okonča. S druge strane, već je jasno da se 2022. godine u Ukrajini očekuje smanjenje posijanih površina pod kukuruzom i suncokretom. U Europi su se povećale površine zasijane pšenicom i kukuruzom, a zbog iznimnih mjera EU – a ublažena su ograničenja koja su se odnosila na proizvodnju. Cijene energije i goriva, iako su visoke, počinju se stabilizivota , istaknuo je Tamás Tarpataki, dodajući da se očekuje daljnje širenje finansijskih dejstva i na prehrambeni lanac.

Što je s obrađivanjem nezasijanih površina ?

Zbog rusko-ukrajinskog rata, Europska komisija je privremeno dopustila poljoprivrednicima da na ugaru  ostavljene površine pod ugaru da se koriste za oranice ili za ispašu ili košnju. To ima utjecaja na 2-300 tisuća hektara zemlje u Mađarskoj. Upitno je hoće li biti dovoljno input materijala za ove zemljišne površine, Ferenc Czina, komercijalni direktor Agrolink Zrt., rekao je da će input materijala biti dovoljno, ali to možda neće biti takav kvalitet kakve su proizvođa proizvođači renije koristili.

Mađarski poljoprivrednici obično razmišljaju unaprijed i kupuju sva potrebna gnojiva unaprijed. Po kojoj cijeni to je druga stvar

dodao je Ferenc Czina.

Prema riječima stručnjaka, većina poduzeća već je prošle godine pripremila svoje poslovne planove, ali nitko nije računao sa faktorom rata. Kako kaže komercijalni direktor Agrolinka Zrt., posljednjih godina ljudi su zaboravili da novac ima cijenu i vrijednost. Prema Ferencu Czini, godina koja će biti upitna neće biti 2022., već 2023., uglavnom zbog pada površina za proizvodnju sjemena i situacije u Ukrajini. Malo je vjerojatno da će proizvođači sredstava za zaštitu bilja imati ovaj problem, rekao je stručnjak, dodajući da, iako može biti manjka na tržištu, no nema takvih proizvoda koja se ne mogu zamjeniti sa drugim proizvodima.

Czina Ferenc

Czina Ferenc

Hoće li biti dovoljno pesticida?

Prema Atili Marvanjiju, zamjeniku predsjednika Uprave za agronomsku trgovinu KITE Zrt. Možda će biti manje sjemena za sjetvu ali u biti dovoljno za ovo područje, budući da su to izdvojena, obnovljena zemljišta no i sa ovom manjim doziranjem gnojiva će biti dovoljno. No, ne može se znati u kakvom su stanju ove površine i da li imaju tehnologiju i sredstva za njihovu učinkovitu proizvodnju? Prema riječima stručnjaka, kapaciteti proizvođača za zaštitu bilja su donekle oskudni, no čini se da ovaj problem neće biti dugotrajna, već će logistika biti uski prijesek, jer bi isporuke na pojedinim transportnim linijama mogla biti ugrožena. No, ako se transport malo produži, to će se osjetiti u cijeloj biljnoj proizvodnji.

Márvány Attila

Márvány Attila

Kakvo je stanje sa sjemenom za sjetvu ?

Što se tiče dostupnosti sjemena za sjetvu, Andraš Šandorfi, generalni direktor Marton Genetics, rekao je da količine koje poljoprivrednici žele su dovoljne, ali nije sigurno da su one sorte koje su željene Stručnjak je govorio i o tome da je proizvodnja hibridnog sjemena puno duži proces od proizvodnje tradicionalnog sjemena – potrebno je 4-5 godina da postane F1, sijano sjeme. Na njega utječu vremenski uvjeti, planovi tvrtki, ali na njega utječu i neočekivana globalna zbivanja. Kako je to rekao Andraš Šandorfi, cilj Mađarske je biti u stanju reagirati  fleksibilno na svaku neočekivanu situaciju  na tržištu i uvijek da imamo dovoljno sjemena za sjetvu.

To zahtijeva da jedan nefleksibilan sustav da postane fleksibilno

naznačio je Andraš Šandorfi.

Stručnjak je govorio i o pitanju sjemena namijenjeno na rusko tržište kako doći do zemlje usred trenutnih ekonomskih sankcija također je neizvjesno koliko bi platili za nju u rubljama ili dolarima? Sjeme namijenjeno Ukrajini je isporučeno, i sad svi čekaju što će se dogoditi.

Što se tiče utjecaja sankcija, stručnjaci su se složili da Europska komisija i EU administracija imaju puno slabost, ali su sada konačno reagirali na nastalo stanje. Posebna situacija zahtijeva posebno rješenje, no još se ne zna hoće li se ubuduće zaustaviti smanjivanje aktivnih tvari u proizvodima ili će se vratiti na tržište ranije povučena proizvoda. Ono što je sigurno je da već postoji mogućnost da Komisija brže reagira na nastalu situaciju.

Sándorfy András

Sándorfy András

Što se može očekivati ​​na tržištu žitarica?

Tamas Tarpataki rekao je da obveza obavještavanja o izvozu koju je uvela mađarska vlada nije restriktivna mjera, ali bi inače članak 36. Ugovora o funkcioniranju Europske unije zakonom obavezuje ograničenje izvoza. Međutim, Mađarska nije uvela nikakve zabrane ili ograničenja izvoza. Vladinom uredbom samo je izvoz žitarica podložan prijavi, za što država ima pravo otkupa od Izvoznika. Zamjenik državnog tajnika istaknuo je da država nikada nije koristila ovo pravo. Prema Attili Marvanjiju, objava dekreta izazvala je veliku nesigurnost među poljoprivrednicima i trgovcima prva dva dana, no to je ubrzo prošlo. Stručnjak je rekao da su sve izvozne obveze KITE Zrt. Prema Attili Marvanjiju, najvažnije je imati da Izvoznik prijavi svoju želju za izvoz.

Tamas Tarpataki je rekao da nema informaciju o robi koja se kreće na jedinstvenom unutarnjem tržištu EU-a, nitko ne prikuplja podatke o tome. Nedostaju informacije o kretanju robe na europskoj razini, a Komisija sada razmatra uvođenje sustava informiranja. Ferenc Czina je istaknuo da za njih izvoz nije nužna ova informacija, oni žele snabdjeti ​​mađarske poljoprivrednike.

Petőházi Tamás, Czina Ferenc, Márvány Attila, Sándorfy András, Tarpataki Tamás

Petőházi Tamás, Czina Ferenc, Márvány Attila, Sándorfy András, Tarpataki Tamás

Što se može očekivati ​​u jesen 2022.

Trenutno su troškovi proizvodnje pšenice 450 tisuća forinti po hektaru. Za sljedeći ciklus može biti do 600-650 tisuća forinti po hektaru. Prema riječima Ferenca Czine, ako ne dođe do značajnije promjene u kursu forinte, trgovina će ponovno biti stabilna i predvidljiva. Prema riječima stručnjaka, važnije je što će biti s cijenama plina. Nije li normalno ustajati svako jutro što se desilo sinoć sa cijenama benzina? Međutim, čini se da se cijena prirodnog plina polako stabilizira, što pokazuje i činjenica da se proizvođači gnojiva ponovno kreću u proizvodnju. Stručnjak je naveo da će na trgovinu imati utjecaj ​​ponuda i potražnja. Nedostatak kalija i fosfora možda već predstavljaju ozbiljniji problem, budući da njihovi alternativni putevi opskrbe još nisu riješeni. Fosfor se može nabaviti i iz drugih zemalja, ali zalihe kalija uglavnom su u rukama Rusije. Prema Ferencu Czini, najbolje bi bilo da se rat što prije završi. Prema Attili Marvanjiju, cijena plina bit će pravi problem u sljedećem razdoblju. U slučaju fosfora i kalija, međutim, treba pronaći odgovor, kamo će otići ako ne iu Europsku uniju? Tvornice moraju proizvoditi. Stručnjak je govorio i o situaciji sa suncokretom i suncokretovim uljem u bliskoj budućnosti, što će na nas jako utjecati. Prema Andrašu Šandorfiju, kao činjenica može reći da će se rat prije ili kasnije završiti i situacija će se stabilizirati . Zbog epidemije koronavirusa ionako visoke cijene ponovno su skočile, a opet će se sporo stabilizirati na manjoj razini. U narednom razdoblju Marton Genetics će se morati suočiti s činjenicom da će cijene sjemena biti iznad 200 tisuća forinti.