Priča o uspjehu: Pannonia Bio otvorila je novu tvornicu u Dunaföldváru

Najveća europska biorafinerija sa ovim ulaganjem podržat će ne samo domaću poljoprivredu već i klimatsku neutralnost.

Pannonia Bio

Kao najveći u Europi ima više ciljeva

Pannonia Bio Zrt predala je svoj novi pogon za proizvodnju u Dunaföldváru u prisustvu ministra poljoprivrede Istvána Nagya i ministra Jánosa Sülija, koja je najveća biorafinerija žitarica u Europi. 15.000 tona organskog proizvoda za poboljšanje tla, proizvedenog u novoj jedinici pod nazivom Pannonia Grow, stavlja mađarske poljoprivrednike u povoljan položaj i, osim toga, služi ciljevima poljoprivredne strategije “od farme do stola” kako bi europska poljoprivreda postala održivija i zelenija. Tvrtka već proizvodi stotine tisuća tona hrane za životinje bez GMO-a, što će poboljšati sigurnost hrane u europskom stočarstvu. Tvrtka također proizvodi više od petsto milijuna litara bioetanola.

Stvara dodanu vrijednost na održiv način

Prema riječima ministra poljoprivrede Istvána Nagya, puštanjem u pogon ove jedinice pravi je uspjeh  ovdje u srednjoj Europi, namjera nam je stvaranja stabilne vrijednosti, iskoristiti lokalne resurse.

–Pannonia Bio je od 2012. snažan motor mađarske poljoprivrede, a time i nacionalnog gospodarstva. Dunaföldvár je jedna od glavnih regija uzgoja kukuruza u Mađarskoj, i tu su važni element obiteljska poduzeća koja čine srž poljoprivrede, koji zahvaljujući kupovnoj sposobnosti pogona mogu računati na stabilnu potražnju za ratare, rekao je ministar poljoprivrede.

István Nagy je naglasio da Mađarska nije samo važan elemenat u proizvodnji bioetanola u Europi, već izvozimo kukuruz proizveden u Mađarskoj s dodatnom vrijednošću kao prerađeni proizvod, što je značajna ekonomski prednost. Ministar poljoprivrede također je istaknuo održive i ekološki prihvatljive tehnologije sa kojima i Pannonia Bio raspolaže.

Pannonia Bio2

Predvidljivost, otvaranje novih radnih mjesta, stabilno tržište

Ferenc Hódos, strateški direktor Pannonia Bio Zrt., predstavio je proizvode na bazi biomase kao novi smjer prilikom primopredaje nove pogonske jedinice koja proizvodi organski certificirane organske proizvode za poboljšanje tla. Ovo je jedna od najperspektivnijih alternativa za vrtlare, poljoprivrednike i cijeli poljoprivredni sektor, ali biorafinerije jamči predvidljivu potražnju za poljoprivrednike. Inače, Dunaföldvár je najveća biorafinerija za žitarice na kontinentu: s preradom više od 1,2 milijuna tona žitarica godišnje, ključni je element na mađarskom tržištu za otkup kukuruza. Proizvodi stotine tisuća tona hrane bogate bjelančevinama, više od 500 milijuna litara bioetanola i više od 10.000 tona kukuruznog ulja, što pomaže u održavanju tisuća radnih mjesta, uglavnom u ruralnim područjima. Sa ovim ulaganjem došlo je 300 novih radnih mjesta.