Na tržištu žitarica mogla bi doći do drastične promjena: može li rumunjski kukuruz pregaziti Europu?

Kukuruz je jedna od najvažnijih kultura, naravno ne samo u Mađarskoj, već i u cijelom svijetu. Neophodan je za sektor ishrane životinja, uključujući i stočarstvo. Iako se ne treba bojati da u Mađarskoj neće biti dovoljno kukuruza, gubitak ukrajinskog uroda mogao bi uzrokovati ozbiljnu nestašicu u Europi. Naravno, gotovo svaka biljna kultura se može zamijeniti, ali mnogo puta to nije tako jednostavno kako to možemo zamisliti.

Kako što smo većranije pisali EU ima rezerve za pšenicu, za ječam isto važe isti podaci za EU i Australiju, a za kukuruz Južna Amerika, Sjedinjene Američke Države i Kanada ima viškove koje mogu biti na raspolaganju. Također je vrijedno napomenuti da u EU postoji mogućnost uvoza GMO kukuruza i kukuruza s ostacima kemikalija iznad dozvoljene koncentracije , čime je omogućen uvoz kukuruza iz SAD-a i Argentine. Na taj  način EU može osigurati dovoljno žitarica za proizvodnju stočne hrane  i tako se može  izbjeći nestašice.

Nema potrebe potpuno se odreći ukrajinskog kukuruza

Nakon prvog straha ipak je krenuo izvoz  ukrajinske pšenice, kukuruza, soje, suncokreta itd.  u EU željeznicom, cestom i brodskim putem. EU i ukrajinska vlada surađuju kako bi se ukrajinski izvoz što prije poveća i dostigne 1-2 milijuna tona mjesečno. Naravno, nije to lak i gladak zadatak, jer je ukrajinska željeznica u teškoj situaciji, jer na zapadnoj granici zemlje nema dovoljno kamiona za žito, pa je robu teško izvoziti iz zemlje.

transport žitarica

Cijene su na rekordnim visinama

Cijena kukuruza rekordno je visoka kako u svijetu tako i u Mađarskoj. Može se pojaviti nestašica u Europi, ali je to malo vjerojatno da važi za Mađarsko tržište. Puno toga ovisi naravno o vremenskim prilikama, ali domaća sjetvena struktura je dobra,  i uz ovako golem rast troškova uzgoja, usjeva će biti dovoljno i na domaćem tržištu. Još se ne zna što će donijeti nama jesen, ali je sigurno da će, kako su poljoprivrednici u proljeće potrošili 30 posto manje gnojiva nego inače, doći do značajno manje uroda kukuruza. Međutim, važno je istaknuti da još uvijek postoji isto toliko šanse za savršen urod kao i za drugo stanje.

EU je u problemima ?

Na europskom tržištu, međutim, nedostatak ukrajinskog kukuruza mogao bi uzrokovati ozbiljne probleme, koje bi nekako trebalo nadoknaditi – pitanje je kako. EU je u posljednjih 5 godina uvezla 15-18 milijuna tona kukuruza godišnje, od čega najmanje polovica je dolazila iz Ukrajine. Većina uvoza ide zapadnoeuropskim prerađivačima. Nestašica ukrajinskih žitarica sa tržišta doveo bi proizvodnju u nestabilnost, jer im je u ovo doba godine dostupno samo ukrajinski kukuruz. S druge strane, imajmo na umu da u Europskoj uniji nema nestašice kukuruza jer 27 država članica proizvodi više nego što potroši. EU je do veljače ove godine izvezla 16,22 milijuna tona prošlogodišnje žetve, a Rumunjska je dodala 4,64 milijuna tona. Kina je najveći svjetski uvoznik kukuruza, ispred Meksika i Japana.

Uticaj rata na tržište

U svijetu se proizvodi prosječno milijardu tona kukuruza. Iako bi to za mnoge moglo biti iznenađenje, Ukrajini  se proizvodi samo 2-3% toga. Prosječna svjetska zaliha iznosi 320 milijuna tona, ukrajinski izvoz iznosi 6-7%. Svjetski izvoz je 130-150 milijuna tona, Ukrajina je 10-15% od toga. Ako to malo dalje delimo, doista možemo vidjeti zašto je naš istočni susjed važan “element” globalne poljoprivrede.

Izvoz iz Ukrajinu:

  •  Kineski import 50%-a,
  • Španski import 30%-a,
  • Nizozemski  import 40%-a,
  • Egipatski  import 25%-a
  • Talijanski import 25%-a.

A problem je što je robna baza „negdje na mjestu”, ali reorganizacija transporta je prepreka, da ne kažemo vrlo skupa. Gubitak ukrajinske proizvodnje stoga nije značajan, ali ima ozbiljan uticaj na svjetsku trgovinu.

Cijene žitarica su eksplodirale i u Mađarskoj

Prema Tallageu, između 10. ožujka i 7. travnja cijena starog kukuruza pala je na svjetskom tržištu jer su počeli pronalaziti rješenje za zamjenu ukrajinskog izvoza u kratkom roku. U Argentini je počela berba, što je također gurnulo cijene prema dolje. Prema podacima AKI PÁIR-a,  kukuruz za stočnu ishranu u Mađarskoj je u prvom tjednu travnja promijenio vlasnika po prosječnoj proizvođačkoj cijeni od 112,2 tisuće forinti po toni. Ova visoka cijena bila je 66 posto viša nego godinu dana ranije.

rumunjski kukuruz

Tako dobija značaj rumunjski kukuruz

Globalno, Amerikanci očekuju manjak od šest milijuna tona kukuruza zbog rata u Ukrajini. Ukrajina je prošle godine bila četvrti najveći svjetski izvoznik kukuruza s 33,5 milijuna tona, a Rusija je bila šesta na toj ranglisti izvoznika. Prema preliminarnim procjenama, urod kukuruza u Rumunjskoj, drugom najvećem europskom proizvođaču nakon Francuske, ove će godine biti oko 13,7 milijuna tona. A to znači da će 2022. Rumunija vjerojatno će prestići Francuze i postati najveći europski izvoznik. U Rumunjskoj, 73% obradivih zemljišnih površina uglavnom zasijani kukuruzom, pšenicom, suncokretom i uljanom repicom.