Nedavne promjene u klimi naše zemlje i u svjetskom gospodarstvu dovode poljoprivrednike u vrlo tešku situaciju pod kojim se podrazumijeva preispitivanje proizvodnih sustava razvijanih u posljednjih pola stoljeća, Slušamo na raznim konferencijama, da osim teritorijalnog strukturiranja, pored uzgoj aktualnih ratarskih kultura može pružiti sigurnost proizvođačima da pronalaze nove kulture i počnu uzgoj novih kultura.
Promišljanje struktura proizvodnje usjeva, ne završava s proizvodnjom usjeva na poljanama. Uslovi koje nakon skladištenja požnjevenih usjeva osiguvaramo, zajedno s uzgojem usjeva na poljanama, je također u velikim promjenama.
Sposobno za skladištenje
Sve više i više biljnih kultura pogodnih za skladištenje znači da tehnologije moraju zadovoljiti sve više i više različitih potreba, no vrlo je važno zapamtiti da je skladištenje uvijek moguće samo u slučaju usjeva s idealnim biološkim, kemijskim i fizikalnim svojstvima.
Znatan dio prva dva svojstva, (biološka i kemijska svojstava,) je određeno već tijekom ratarske tehnike na polju i isto važi i za žetvu. Nakon žetve, fizikalna svojstva požnjevenog usjeva su ona koja možemo poboljšati u velikoj mjeri, ta svojstva su sljedeća: čistoća, vlažnost, temperatura skladištenja. Pored pravilnog skladištenje, barem je jednako važno da imamo moderan i univerzlni precistac kao i najmoderniju sušaru za zitarice.
Nakon što se usjev dovede u stanje pogodno za skladištenje, potrebno je razmotriti i održavanje odgovarajuće higijene i čistoće unutar skladišnih objekata, ne samo u skladišnom prostoru već iu njenoj okolini te u strojevima koji transportuju žitarice u skladište.
Odabir željenog vremenskog perioda za skladištenje čini značajnu razliku u korištenim tehnologijama, pogledajmo sadržaj vlage pri skladištenju nekih biljaka koje se uzgajaju na značajnim površinama.
| Vrsta žitarice |
Vlaga |
periiod skladištenja bez provjetravanja/bez hlađenja |
| Pšenica |
ispod 14% |
na dugi period |
| među 14 i 15% |
srednji period |
| među 15 i 18% |
kratki period/privremeno |
| Kukuruz |
ispod 14% |
na dugi period |
| među 14 i 15% |
srednji period |
| među 15 i 16% |
kratki period/privremeno |
| Suncokret |
među 6 i 8 % |
na dugi period |
| među 8 i 9 % |
srednji period |
| među 9 i 11 % |
kratki period/privremeno |
| Vrsta žitarice |
Vlaga |
periiod skladištenja bez provjetravanja/bez hlađenja |
| Uljana repica |
među 7 i 8% |
na dugi period |
| među 8 i 10% |
srednji period |
| među 10 i 12% |
kratki period/privremeno |
| Soja |
ispod 14% |
na dugi period |
| među 14 i 15% |
srednji period |
| među 15 i 16% |
kratki period/privremeno |
| Ječam |
ispod 14 % |
na dugi period |
| među 14 i 15 % |
srednji period |
| među 15i 18 % |
kratki period/privremeno |
| Uljana repica |
među 7 i 8% |
na dugi period |
| među 8 i 10% |
srednji period |
| među 10 i 12% |
kratki period/privremeno |
| Pivski ječam |
ispod 14,5 % |
na dugi period |
| među 14,5 i 15,5% |
srednji period |
| među 15,5 i 17% |
kratki period/privremeno |
| Tritikala |
ispod 14 % |
na dugi period |
| među 14 i 15 % |
srednji period |
| među 15i 17 % |
kratki period/privremeno |
| Raž |
ispod 14 % |
na dugi period |
| među 14 i 15 % |
srednji period |
| među 15i 17 % |
kratki period/privremeno |
|
Sirak
|
ispod 14 % |
na dugi period |
| među 14 i 15 % |
srednji period |
| među 15 i 16% |
kratki period/privremeno |
Na podatke navedene u tablici također utječe visina skladištenog usjeva i ako želimo prodati urod, tada mora biti ispunjena uslov sadržaja vlage za dugotrajno skladištenje.
U tablici nisu navedeni usjevi koji se u današnjim uvjetima proizvodnje sve više se šire, poput zobi, komorača, djeteline i drugih. Pogledajmo koje su moguće tehnologije skladištenja i njihove uslove. Mogućnosti tehnologija skladištenja mogu se grupisati na nekoliko načina. Sada pogledajmo jednostavan pristup postupak sa građevinskim radovima i postupak koji ne iziskuje negrađevinske radove.
Skladišta sa negrađevinskim radovima
Vanjsko skladištenje rastresitih proizvoda vrlo je rijetko korišteno vrsta skladištenjea u Europi. Kada se vodonepropusni foliju postavimo na pripremljeni zemljišni pod i na njega se izručzjemo proizvod. I također nije baš uobičajen metoda u modernoj poljoprivredi, budući da je dugi vremenski period i proces intenzivnog ljudskog rada.
Ono o čemu treba više razgovarati je skladištenje u folije, ovo je već dobro poznata i široko korištena metoda na poljima nekoliko usjeva i stočne hrane u zapadnoj Europi i kod nas. Ova tehnologija je brza, visokoučinkovita,ekonomski isplativa. a omogućuje dugotrajno skladištenje žitarica, osim parametara kvalitete i provjerljivosti zahvaljujući hermetičkom skladištenju, pogodan je i za skladištenje vlažnije robe.
Tehnologija zahtijeva stroj za punjenje i stroj za pražnjenje za skladištenje predviđenog prostora mora se pripremiti vodoravna betonska podloga. Površina mora biti vodoravna, glatka i ravna, ako ne ispunimo ove uslove skladištenje unutar folije, teško je rgarantovati očuvanje kvalitet, naravno, folija je puno osjetljivija na mehaničke uticaje od čelika i betona i više je izložena štetama od glodavaca, ne samo na usjevu, već i na foliji, također nije zanemarivo da ovaj sustav nije pogodan za srednje i dugotrajno skladištenje uljarica.

Skladišta sa gradevinskim radovima
U Mađarskoj i zapadnoj Europi su najraširenije metode skladištenja. Sa ovom postupkom se može kvaliteta sjemenja osigurati i ova metoda je najčešće korištene i najjednostavnija Građevinsko rješenje skladištenja može biti šator za skladištenje žitarica .Zgrada može biti mobilna na betonskoj podlozi smenje između ili iznad mobilnih betonskih elemenata. Može se brzo izgraditi zaštita za žitarica od vremenskih uvjeta na srednji i dugi rok.
Visina skladištenja proizvoda je ograničena na osnovu proporcionalne nosivosti betonskih zidova, stoga je njihov kapacitet skladištenja manji u odnosu na njihovu tlocrtnu površinu.
S obzirom na problematiku izloženosti ekstremnim vremenskim uvjetima, dugotrajnosti, zatim ventilacija, izolacija i otklanjanje pare je dosta teško, ovo rješenje kod nas nije rašireno. Daljnjim razvojem materijala koji se koriste ova metoda može doći do izražaja u manjim poljoprivrednim gazdinstvima zbog ekonomične veličine, a višenamjenska upotreba također može biti prednost.
U Mađarskoj je najraširenije skladištenje usjeva u podnim skladištima. Mala i srednja gospodarstva rado grade ovu vrstu skladišta kao prvi kora., I budući da se nekoliko namjenskih objekata koristi ne samo za skladištenje žitarica ali i za skladištenje strojeva za skladištenje umjetnog gnojiva i druge opreme. Podna skladišta se mogu lako mehanizirati a kvalitete proizvoda mogu se lako kontrolirati, međutim, održavanje objekta je teža.Ventilacija se može lako riješiti korištenjem parofolije i izolicionih elemenata. Kondenzacija se može minimalizirati. Korištenjem mobilnih pregrada više proizvoda se može istovremeno držati u skladištu.
U usporedbi s njihovom površinom, u njih se može smjestiti više usjeva nego u šatoru. Za istovar žitarica u svakom slučaju potreban je utovarivač. Provjetravanje i prevrtanje žitarice u ovom slučaju je dosta mukotrpan rad. Skladištenje na ovaj način iziskuje dosta živog rada i vremenski period manipulacije je dosta dugačak.
Najučinkovitiji način da se uštedi prostor unutar farme i da se može automatiziovati je silos za skladištenje usjeva, u njih se može skladištiti najviše usjeva po kvadratnom metru. Silosi za skladištenje usjeva lako se mogu provjetravati kroz ventilacijske kanale ugrađene u betonsku podlogu, Perforirana površina može se čak i u cijeoj promjeru podne površine može se izgraditi. Ventilacijska haube mogu odstraniti nastalu paru, sa ventilatorima ugrađenim u haube silosa čime se može dodatno poboljšati uvjeti provjetravanja.

Može se dobro pratiti temperatura usjeva, čak i uz sadržaj vlage usjeva, njegov utovar i istovar može se izuzetno dobro mehanizirati, može se čak i automatizovati, potreba za živom radnom snagom je minimalna, zahvaljujući ovim značajkama, koristi sve više i više, bez obzira na ekonomsku veličinu.
Promjene u sustavima skladištenja spomenute u uvodu najčešće su u slučaju tornjeva, ali i ovdje treba vidjeti razliku kod malih i srednjih gospodarstva i velikih gospodarstva. Čak i poljoprivrednici manjih ekonomija manje silose ali veći broj, za kapacitete od 500 do 600 kubnih metara/komadu, dok velike farme preferiraju manji broj, ali veće silose kapaciteta od tri do četiri tisuća kubičnih metara/komadu ili još veće.
Kontrola usjeva u skladištima
Unutar različitih tehnologija skladištenja koristimo različite metode kontrole kvalitete i održavanje kvalitete, nije tajna da su one uglavnom moguće samo uz tehnologije povezane s gradnjom, u nekim slučajevima mogućnost istih treba implementirati već tijekom izgradnje. Neke tehnologije se mogu implementirati i naknadno Stanje kvalitetate usjeva i rezultirajuće promjene mogu se najjednostavnije ispitati kroz fizikalne parametre usjeva. najčešći način za to je mjerenje njegove temperature.

Mjerni instrumenti mogu biti ugrađeni fiksni ili mobilni; fiksno ugrađeni mjerni kabelovi koriste se u silosnim skladištu usjeva jer ti kabeli ne ometaju proces utovara i istovara; ovi kablovi mjere temperaturu usjeva u različitim mjernim položajima. Možemo mjerenjem ručnim mjeračem ili pomoću računala čak i putem sustava utemeljenog preko oblaka, dobit informacije svih promjena koje se mogu dogoditi tijekom skladištenja, šalju alarm, položaj i broj termometara također je iznimno važan. Pri punjenju silosa potrebno je paziti da se instalirani termometar ne pomiče.
Mobilni mjerni instrumenti mogu se koristiti u podnim skladištima i skladištima tunelima folije, najčešće rješenje je mjerno koplje koje se nakon skladištenja uvlači u usjev na određenim mjestima i prati temperaturu usjeva na više mjernih točaka, a ilustrirano je mojim ručnim uređajem, računalom ili gsm primerom putem prijenosnog sustava.

Navedeni uređaji mogu se dopuniti i kontrolnim točkama pogodnim za mjerenje sadržaja vlage
Senzor temperature je dovoljan da spriječi oštećenje usjeva, ali čim temperatura poraste i senzor to otkrije, u najgorem slučaju će biti prekasno da se spriječi oštećenje, međutim, postoji metoda koja može ukazati na prisutnost mikroorganizama i insekata prije porasta temperatur. Oprema radi na principu kada mikroorganizmi i plijesni konzumiraju šećer u zrnu proizvode škrob ili veliku količinu ugljičnog dioksida a insekti i plijesni svojim disanjem također i uveliko zaslužni za emisiju ugljičnog dioksida koja ulazi u uskladišteni prostor, razvoj ugljičnog dioksida se odvija puno prije početka porasta temperature, tako da možemo na vrijeme poduzeti odgovarajuće postupke odmrzavanja.
Skladištenje u silosima
Najčešće rješenje je prevrtavanje, provjetravanje, hlađenje primjenjivi su u tehnologijama skladištenja usjeva povezane s gradnjom.

Prevrtanje semenja
Prevrtanje je proces koji se može riješiti pužnim transporterom i pomoću utovarivača, a proces grabljanja gornjeg sloja usjeva također je uobičajena praksa podnih skladišta za prevrtanja usjeva i lako se može riješiti sama rotacija usjeva. No ovdje se najvećim dijelom pomiče središte stupca usjeva, pa ako imamo odgovarajuće mjesto, bolje rješenje je prenijeti usjev iz jednog silosa u drugi, jer se na taj način pomiče usjev kao cjelina, grabljanje vrha stupca usjeva također ima blagotvoran učinak na gornje slojeve.
Prevrtanje zitarica, hlađenje
Tijekom provjetravanja usjeva tijekom hlađenja, zrak se dovodi u skladište uz pomoć zračnih kanala koji se nalaze u podu ili na podu, oni se uglavnom koriste za tornjeve silose, koji su već ugrađeni tijekom izgradnje.

Za podna skladištenje također postoje mobilna rješenja, jedno od njih je postavljanje ventilacijskih tunela, ali njihova krhkost otežava skladištenje. Drugo rješenje je potpuno mobilni sustav ventilacije zrna, koji se može koristiti gotovo posvuda, ali njegov kapacitet hlađenja je nizak.
Ako možemo ohladiti proizvod na 10 -13ºC stupnjeva, na ovoj temperaturi štetočine i mikroorganizmi postaju neaktivni, pa nisu opasni na proizvod koji se skladišti, pretjerano ohlađen proizvod također predstavlja rizik, jer toplinska razlika nastala tijekom skladištenja može uzrokovati kondenzaciju pare na površini proizvoda, a može doći čak i do ponovnog vlaženja proizvoda.
Proizvodi se hlade okolnim zrakom u gotovo svim slučajevima na malim, srednjim, pa čak i velikim farmama, ovdje morate obratiti posebnu pozornost na temperaturu i vlažnost dovedenog zraka ako su proizvodi sklašteni na mnogo višoj temperaturi u odnoisu sa idealnom. skladišnoj temperaturi, hlađenje se mora provoditi u fazama (ispod 64% relativne vlažnosti ili okolnog zraka koji je 5ºC niža od usjeva) jer zbog razlike između temperature usjeva i okolnog zraka, vlažnost zraka dovodi do rizika kondenzacije je vrlo velik, pa gornji sloj možemo vlažiti na ovaj način.

Kako ne bismo bili izloženi parametrima okolnog zraka prilikom hlađenja usjeva, možemo koristiti opremu za hlađenje za zrna, temperaturu i vlažnost zraka koji hladnjak dovodi u skladište možemo prilagoditi pri zrnu.
Zadnje rješenje je fumigacija usjeva, koje ima predvidljiv učinak u kratkom roku, ali i prestaje u jednako kratkom roku, dokle god je plin prisutan u skladištu usjeva, on djeluje, ali nakon ventilacije, kemikalija se potpuno izgubi iz prostora, stoga je rizik od ponovne infekcije iznimno visok.
Svaki poljoprivrednik traži isplativa i sigurna rješenja, ali postoji potreba za inovativnim rješenjima profesionalaca koji su sposobni i voljni eksperimentirati za jošbolje rezultate.
Ova mađarska tvrtka širi se u sve više zemalja u susjedstvu
Sa sjedištem u Kecskemétu, HETECH plasira svoje proizvode ne samona domaćem tržištu, već i u Srbiji, Rumunjskoj, Slovačkoj, a sada je počela sa plasmanom i na Hrvatskom tržištu. Filozofija tvrtke je: kvaliteta, pouzdanost i lokalna prisutnost u segmentu skladištenja žitarica.
Grupacija tvrtki HETECH, koja je na mađarskom tržištu prisutna gotovo 3 desetljeća, posljednjih je godina privukla pozornost sektora svojim inovativnim i energetski učinkovitim rješenjima, istraživačko-razvojnim projektima i visokokvalitetnim stručnim priredbama, uz izgradnju postrojenja za sušenje žitarica VRHUNSKOG kvaliteta.
Tvrtka sa sjedištem u Kecskemétu drži pod kontrolom svaki korak od projektnog stola do proizvodnje i izvjedbene radove na terenu u izgradnji skladišta žitarica, sušara i prečistača za usjeve, kao i kompletnih silos postrojenja. Ova kontrola je korisna i isplativa dugoročno, jer može uštedjeti ne samo vrijeme i energiju, već i značajne troškove za poljoprivredna poduzeća i poljoprivrednike koji razmišljaju o investicij ove namjene. Na domaćem tržištu, HETECH Grupa je dugo vrijeme jedan od vodećih proizvođača, ali malo ljudi zna da je grupacija Hetech prisutna i u pograničnim zemljama.
Zoltán D. Nagy, generalni direktor tvrtke, datira ideju o međunarodnoj prisutnosti otprilike od početka ovog stoljeća. „Kao prvi korak, izgradili smo silosni pogon kapaciteta nekoliko tisuća tona u Biledu u Rumunjskoj i tada nam je došla ideja da se širimo u inozemstvo. Nakon toga, 2002. godine, osnovali smo AGROKONS D.o.o. u Srbiji, u Malom Iđošu. Dio proizvodnje i montaže na licu mjesta obavlja tvrtka i Srbije, dok se glavne strojarske komponente proizvode u sjedištu u Kecskemétu, a ta podjela rada i dalje je ista u svim našim podružnicama u inozemstvu. Tijekom godina, AGROKONS, koji je narastao na 80 zaposlenika, izrastao je u jednu od vodećih tvrtki na srpskom tržištu.“
HETECH je prisutan na srpskom tržištu već gotovo 25 godina. – foto: HETECH
Od 2006. godine prisutni smo i na rumunjskom tržištu s vlastitom tvrtkom, iako su se ime i prodajna strategija tijekom godina nekoliko puta mijenjali, brend je brzo postao poznat i uspješan i na ovom tržištu. Trenutno se HETECH Trend Technology S.R.L. u Gerli uglavnom bavi trgovinom i poslovanjem, dok ostale projektne usluge i opremu osigurava centar u Kecskemétu.
Na rumunjskom tržištu mogu se pohvalti desecima tisuća tona silosnog prostora i više od petnaest postrojenja sa opremom za sušenje i preradu žitarica. „Pouzdanost i sigurnost rada koja je dragocjena vrijednost naše opreme je isplatljivo ulaganje za bezbedno skladištenje žitarice „, direktor ovim je riječima ocjenio uspjeh tvrtke.
U Slovačkoj, imamo dva distributera koji pokrivaju istočnu i zapadnu regiju od 2012. Slovački partneri sami obavljaju prodaju i montažu na lokaciji Investitora, čime se smanjuje zadatke prodaje odeljenja u Kecskemétu.
HETECH i njegove partnerske tvrtke pokrivale su istočno i zapadno slovačko tržište. – foto: HETECH
„U proteklih 5-6 godina počeli smo istraživati hrvatsko tržište, uz mukotrpni rad našeg kolege Atile Raca. Uzimajući u obzir prethodne i lokalne (geopolitička) iskustva, naučili smo da je lakše izgraditi povjerenje putem tvrtke koja posluju u matičnoj zemlji. Iskoristivši mirnije domaće tržište i očekivano mirnije razdoblje do objave rezultata natječaja, naša grupacija tvrtki sada radi na pokretanju tvrtke u Hrvatskoj. I u ovoj regiji s ponosom možemo reći da je u suradnji s HETECH-om izgrađen i danas se gradi skladišni i pogon sa sušarom za žitarice kapaciteta nekoliko tisuća tona, pa na veliko zadovoljstvo naših hrvatskih partnera nastavljamo sa radom na hrvatskom tržištu.“ – rekao je za naš portal generalni direktor Zoltán D. Nagy.
Kodagro S.R.L – Szökefalva Rumunjska – 4 silosa od 1500 t i 2 silosa od 500 t,prečistač od 60 t/h, sa sušarom za žitaricu od 17,5 t/h
Postrojenje u Veliškovcima u izgradnji u Hrvatskoj – sušara od 10 t/h, prečistač od 60 t/h i silos od 280 t – foto: HETECH
Važnost međunarodne prisutnosti grupe tvrtki jasno pokazuje činjenica da je posljednjih godina više od 15% sudionika HETECH STRUČNOG DANA došlo iz susjednih zemalja, dovodeći sa sobom vlasnike zainteresiranih tvrtki. Osim međunarodnog širenja, tvrtka se već priprema za organizaciju 5. HETECH STRUČNOG DANA Organizatori obećavaju ponovno zanimljive teme na konferenciji i izložbi koja će se održati u studenom 2025., o detaljima ćemo Vas uskoro informisati!
Što možemo očekivati od uljane repice ove godine
Svatko u poljoprivredi dobro vidi da nas stalna promjena u svim segmentima proizvodnje gura nas u novu eru. Naravno ne svi – nažalost. No, ako ovaj proces promatramo kroz prizmu proizvodnje uljane repice, možemo postaviti zanimljiv zaključak.
Repica trpi sve što joj naše vrijeme može nametnuti. Tu su, prije svega, problemi zaštite bilja i promjene aktivnih sastojaka. Zatim, u vrijeme sjetve, suša je sada redovita pojava, a zahtjeva puno zahvata pri obradi i troškovi se stalno rastu.
Ali još uvijek govorimo o izvrsnom prethodnici pšenice, tako da neće nestati. Potražnja za sjemenom uljane repice sve je veća, a njezina namjena se sve više širi. Biodizel, jestivo ulje, brašno, stočna hrana, da spomenemo samo najvažnija područja.
Geografsko “kretanje” uljane repice također je znak za naše doba: kreće se od jugoistoka prema zapadu, odnosno prema područjima s većom količinom oborina. Važna poruka za mene je da tko je voljan nositi se s biljkom kojoj je potrebno mukotrpan rad i zahtijeva relativno visoe input troškove.
Ubuduće će sve biljke biti doći na red po redosledu Uzgoj usjeva na polju zahtijevat će sve više znanja i truda. Novetehnologije prema kojima su uzgajivači usjeva počeli interesovati kako bi svoja ulaganja diverzifikovali također iziskuju više truda i rada.
Dugo smo čeznuli da vidimo rascvjetala polja uljane repice. Požutjela polja uljane repice tada će izdaleka najavljivati da zemlju obrađuje pripremljen, uspješan poljoprivrednik.
Zašto je zaustavljen rast cijena uljane repice?
45. tjedna proizvođačka cijena uljane repice ponovno je pala ispod 200 tisuća forinti po toni. Nakon više od dva mjeseca poskupljenja, to možemo vidjeti i na MATIF-u. Ali zašto i kamo dalje? Gdje će se zaustaviti smanjenje površina posijanih uljanom repicom?
Prema podacima AKI PÁIR-a, proizvođačka cijena uljane repice bez PDV-a i troškova transporta iznosila je 197,9 tisuća forinti/toni (+27%PDV) u prvom tjednu studenog. Na Pariškoj robnoj burzi (Euronext/MATIF), obračunska cijena uljane repice za veljaču 2025. kretala se između 509-543 eura/toni između 11. i 22. studenog.
Pregled tržišta uljane repice ne mogu započeti ničim drugim osim jesenskom sjetvom. Planovi su bili 137 tisuća hektara. Ovo predstavlja još jedan ozbiljan pad. Zanimljivo, prema podacima AKI-ja, županije Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg i Pešta mogu pokazati određeni porast. Dakle, geografsko pruređenje je jasno vidljivo.
Razloge prekida trenda rasta cijena treba naravno tražiti na međunarodnim tržištima. Mogli bismo također istaknuti činjenicu da su cijene posljednjih tjedana pale na cijeloj fronti biljnih ulja, što se može pripisati prevelikoj ponudi soje, kao i padu potražnje za ostalim biljnim uljima.
Međutim, glavni argument je isčekivanje koju nagovestio u posljednjem izvješću IGC-a. Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) procijenilo je globalnu površinu pod uljanom repicom od 44,1 milijuna hektara za marketinšku sezonu 2025/26. Procjena je 1,4 posto viša od površine posijane ove sezone i bila bi najveća površina ikada do sada.
Nakon što je posijano na manjoj površini i razočaravajući prinosi značajno su ograničili dostupnu proizvodnju u EU-u u sezoni 2024./25., očekuje se da će poljoprivrednici u EU-u povećati svoje površine za gotovo 4 % na 6,0 milijuna hektara. Vijeće kaže da su tome pridonijele i atraktivne otkupne cijena.
Posljednja izvješća iz Njemačke pokazuju da su usjevi uglavnom u dobrom stanju, unatoč regionalno obilnim jesenskim kišama i suši u istočnoj Njemačkoj u vrijeme sjetve. Samo manji dio površina je morao biti ponovo posijana.
Izgledi za usjeve u glavnim zemljama izvoznicama još uvijek su vrlo neizvjesni. U Indiji, Rajasthanu, glavnoj proizvodnoj regiji, uvjeti sjetve i klijanja zavise od suše. Obrađene površine također su manje i procjenjuje se da će se smanjiti za 7,2 posto na 3,12 milijuna hektara.
U Kanadi i Australiji sadnja će početi za nekoliko mjeseci. Trenutno se očekuje proširenje područja u obje rastuće regije – pod pretpostavkom da potražnja ostane stabilna. Povećanje površine od 8,3 posto također se smatra mogućim u SAD-u.
Neka 2025. bude godina kvalitetne hrane!
Pitanja koja postavljamo za ovu godine: Učenje nije opcija, već nužnost. Pogotovo dok se pripremamo za 2025. Cijeli poljoprivredni sektor traži uporišta koja će zaustaviti nepovoljne trendove i održati nas na putu održivog razvoja. Ne morate puno istraživati, visokokvalitetna hrana je rješenje. Ali što je to u stvari?
Mercosur
Čak i ako će ratifikacija sporazuma Mercosur od strane zemalja članica EU – a trajati jako dugo, vrijeme je da se pripremite za povećano takmičenje na tržištu. Važno je imati na umu, tna osnovu dokumenta koji je potpisan početkom prosinca nakon 25 godina pregovora, na naše tržište mogu ući samo proizvodi koji su usklađeni s propisima EU- a obezbjednosti hrane. Teško ćemo nadmašiti južnoameričku hranu po učinkovitosti, stoga moramo graditi na svijesti naših potrošača i predanosti domaćim proizvodima. Očekujem da će 2025. započeti valovima agrarnih prosvjeda koji će se međusobno pojačavati na našem kontinentu, a to će samo po sebi privući pozornost na to. Ovo može pokazati kolikoje važno i vrlo vrijedno tržište s visokom dodanom vrijednošću.
Što europski potrošač želi?
Žele hranu koja je u vrijednost u odnosu na cijene, bezbjedna i podržava zdrav način života. Prva dva ne zahtijevaju objašnjenje, ali treće zahtijeva neko vrijeme. Teško je osporiti da sve veći broj ljudi pati od poremećaja prehrane, bolesti koje se nažalost mogu povezati s hranom koju trošimo. Sve veći dio stanovništva shvaća ovo ozbiljno. Proces je pred velikim promjenama. Sve više ljudi traži bezbjednu hranu. Oni koji se na to pripreme na vrijeme mogu imati velike koristi u buduće.
Potiče na razmišljanje da sekundarne bolesti koja potiču zbog sve lošije otpornosti tijela i zdravlja čovječanstva, je industrija lijekova koja sada ima najveću korist od ovoga. Njegov prosječni godišnji rast je znatno veći od 10 procenata.
Uzmimo ponovo udžbenike u ruke!
Oko 80 posto imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Ako naša probava nije u redu, ona ne može obavljati svoje zaštitne funkcije. Pismeni zakoni biokemije daju objašnjenje za gotovo svaku modernu bolest. Razumijevajući ih, moramo proizvoditi hranu koja potiče zdravo funkcioniranje našeg tijela i ne uzrokuje, primjerice, trajno upalno stanje ili oštećenje bioflore probavnog sistema. To znači visoka kvalitet proizvoda. Namjerno izbjegavam konkretne primjere jer nemam želju nagađati ove bolesti. Mnogo je važnije skrenuti pozornost na tržišne mogućnosti koje nam pružaju priliku. Ali budući da smo ove godine toliko razgovarali o prilikama i izazovima uzgoja i marketinških mogućnosti merkantilne pšenice za ishranu, samo ću malo čačkati po površini.
Zašto treba da proizvodimo merkantilnu pšenicu?
Iskustva stečena prošle godine u poljoprivredi
Zbog pada proizvodnje i uglavnom smanjenja profitabilnosti, 2024. godina u poljoprivredi mogla bi ući u anale kao godina buđenja. Vrlo je važno analizirati i ocijeniti ovogodišnje uvjete poslovanja, posebice u pogledu njihove trajnosti ovih ideja! Jer ovo je početak nove ere, u ovom pogledu nije bila loša godina. naše uobičajena predviđanja za iduću godinu moći ćete i dalje čitati.
Prvi rezultati Istražnog Instituta za Agrar za prošlogodišnju poljoprivredne rezultate sadrži brojke koje su interesantne i stoga nose nam i poruku. U prošloj godini računato baznim cijenama ostvarena je pad proizvodnje za 8,0%, ova brojka sa bruto dodanom vrijednošćpad od 13,1%, a neto poduzetnički dohodak od poljoprivredne djelatnosti manji je za 35,4% u 2024. godini u odnosu na rezultat u 2023. godini. Ovakav pad u poslavanju odavno nije bilo i nadamo se – da je ova informacija dovoljno jaka, da preduzmu mjere o razmišljanju o promjenama – više neće biti takvih prepreka u rastu!
Gdje je došlo do pogreške?
Svi znamo, osjećamo to i po džepu: pljoprivredna proizvodnja sve više tone u krizu, dok uzgoj životinja počinje se stabilizirati. Nemar duga jedno desetljeće, u kojoj vjerujemo da je biljna proizvodnja dobila veću pažnju u smislu proizvodnja, sada uzvraća udrac. Tržište se tome protivi, reforma sustava potpora daje jedan dio poteškoća. U poljoprivrednoj profesiji uzgoja usjeva, kažemo sjeme se sada odvaja od kukolja. Prema preliminarnim podacima, obujam proizvodnje biljnih proizvoda smanjit će se za 11,0 posto, dok će se obujam uzgoj životinja i proizvodnja mesnatih proizvoda u 2024. godini povećati za 4,9 posto. Udio životinja i mesnatih proizvoda u agrarnoj proizvodnji porasti od trećine u 2021. na 10 posto prošle godine, a nije teško predvidjeti da to nije kraj rasta.. S ove točke gledišta, 2021. godnia se može smatrati početkom nove poljoprivredne ere.
Druga strana proizvodnje, kretanje cijena, također je snažno kočila prošlogodišnju agrarnu proizvodnju. Prema procjenama Istražnog Instituta za Agrar, u 2024. godini razina proizvođačkih cijena proizvoda biljmoj proizvodnji i hortikulturnoj proizvodnji smanjena je za 2,4 posto, a prodaja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla za 7,2 posto. Uslijed promjena obujma i cijena, kao i uzimajući u obzir poticaje za proizvodnju, vrijednost proizvodnje žitarica i hortikulturnih proizvoda smanjena je za 13,3 posto u u odnosu sa tekućim baznim cijenama, a vrijednost uzgoja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla smanjena je za 1,6 posto.
Da vidimo i najbolniju točku! Proizvodnja žitarica količinski je manja za 15,7 posto, dok su njihove cijene pale za 7,3 posto. Ovo je najvažnija točka koja iziskuje intervenciju. Dva su najveća izazova koja uticali kvantitativno i kvalitativno na tržište je promijena klime, kao i pritisak na cijene zbog prekomjerne ponude na tržištu. Čeka nas teška borba u proizvodnji robe kvaltatnim sadržajem, bez toksinai i u odgovarajućim količinama (osnovna jedinica za ovo je pravac!).
Sve ovo se više ne može podržati na način kako smo do sada radili, gotovo je nemoguće. No, imamo jedan adut, kojeg do današneg dana nismo aktivirali. A to je zajednička suradnja. Molim poljoprivrednike da izađu iz svoje sjene i potraže mogućnosti u suradnjama sa partnerima na tržištu. U protivnom će se koncentracija vlasništva ubrzati i oni više neće imati utjecaja na svoje prihode.
Među neizvjesnostima vezanim za 2025. istaknuo bih carinsku politiku predsjednika Trumpa, kao i ekonomsku situaciju Kine i uvoznih kapaciteta. Ako Kina stvarno uspori uvoz, to će utjecati na cijelo globalno poljoprivredno tržište. S druge strane, definitivno jača svoju samostalnost svim poljoprivrednim proizvodima. Trend pada cijena koji je prošlu godinu karakterizirao globalno tržište što se tiče uobičajenih proizvoda će se usporiti, ali naša očekivanja su da neće prestati. Dobar primjer je soja od koje se očekuje još jedan rekordan rod.
Ono što nije sigurno jest da vrijemenski uslovi neće biti naklonjeni za proizvodnji na poljanama.
Neaktivnost će nas skupo koštati
Čini se kao da svi osjećaju pritisak da nešto preduzmu koja je imati značaj ubuduće. Proteklih nekoliko tjedana obilježilo je uzbuđenje oko podnošenja prijava za fondove EU natječaja. Nevjerojatna brojka pristiglih prijava za potrebama je zbunjujuća. Očito smo već bili gladni za poticajima i investicijama, ali nije niko računao sa time da će tvrtke toliko biti zainteresirani ! Od raspisane količine prijava je bila pet puta više kod velikih prehrambenih proizvođača i više od dva puta je bilo intersa za izgradnju staklenika koje je isto dobrodošlo, jer će to rezultirati velikim količine domaćih proizvoda koji će bit pušteni u proizvodnju u roku od dvije godine. Ipak, zbog iskustava prošlih desetljeća, u nama se krije mali vrag: posežemo za poticajem ili tržištem. To će otkrit vrlo brzo. U svakom slučaju, odgovornost i odabir komisija koja ulaganja će biti ekonomski isplatljiva. Spremni smo i, kao i obično, ispitujemo isplativost ulaganja i pomažemo našim klijentima u donošenju strateških odluka.
Poljoprivreda – posebno u našoj zemlji* – bila je prisiljena poduzeti mjere zbog značajnih i dugotrajnih promjena uvjeta uzgoja. Svatko tko ne promijeni svoje uobičajene prakse u ovim vremenima, naći će se u sve većoj nevolji. Iskustva iz 2024. služe kao dobar primjer za što se od sada trebamo pripremiti. (*Naša prosječna godišnja vremenska temperatura raste najbrže na svijetu.) Mogućnosti poticaja EU fondova potaknule su maštu poljoprivrednika. Čini se da su uzgajivači ratarskih kultura, koji obrađuju većinu zemlje, hrabro su počeli primjeniti nove ekonomske mjere, jer su promijenjeni klimatski i tržišni uvjeti stavili njihovu sposobnost stvaranja profita pod stalni pritisak. Međutim, vrlo je važno razmišljati duž vrijednosnih lanaca. Velike ideje mogu lako propasti ako se temelje na neizvjesnoj tržišnoj potražnji.
Zajednička poljoprivrednička politika će se oblikovati – koja je naglašena na uobičajen način – daljnjim reformama. U tu svrhu Komisija će – kao i obično – visoko postaviti ljestvicu, kako bi se imalo oko čega pregovarati, cjenkati i popuštati. Do sada objavljene analize pripremaju se za ove pregovore. Nije slučajno da poljoprivrednici već prosvjeduju u Briselu. Niti jedna reforma nije dočekana sa velikim veseljem. Pristup poticajima ni sada neće bit lakši i svakako moramo očekivati da će pitanja održivosti doći u prvi plan. Dovođenje u pitanje nezavisnog proračuna ZPP-a i osporavanje važnosti ove organizacije dotiču se osjetljivih pitanja. Drugo je veliko pitanje kakav će utjecaj novoizabrani američki predsjednik imati na donošenje odluka Europske unije.
Preporučujem da svi u lancu proizvodnje hrane ozbiljno razmotre tržišne prilike za potrošače da jedu hranu koja podržava zdrav način života kada razvijaju svoje strateške ideje. Bolesti povezane s hranom i prehrambeni proizvodima koji sprječavaju bolesti nastavit će stvarati sve značajnija ispitivanja. Novi član američke vlade također je iznio slične ideje.
Ocjenjujući 2024. godinu, budući da nacionalni prosjeci sve više pokazuju ekstremnr rezultate, ne vrijedi ih ni spominjati. Stvar je u tome da u našoj zemlji i njoj proizvođači sve više podijeljeni u zavisnosti u kojem predjelu imaju proizvodnju. Poljoprivreda posljednjih desetljeća koja iskorištava tlo sada ima negativne posljedice zbog klimatskih promjena.
Moja posljednja misao: oni koji ostanu neaktivni, ispast će sa tržišta.
Izvor teksta : Internet
4. STRUČni DAN U ORGANIZACIJI HETECH d.d. : U fokusu je bio program o hlađenju žitarica
Grupa poduzeća HETECH jedna je od vodećih mađarskih tvrtki na području planiranja, izgradnje i izvedbe skladišta za žitarice – sustavi sa čeličnim silosima, podna skladišta – sušara i prečistača usjeva te njihove ugradnje kao cjeloviti sustav tehnoloških postrojenja. Iza sebe imaju više od 300 realiziranih investicija i izgradnju blizu 1.500.000 tona skladišnog kapaciteta u zadnjih 26 godina kod nas i u susjednim zemljama. Tvrtka je vjerna inovacijama: njen tim mladih inžinjera radi na kontinuiranom razvoju HETECH – ovih proizvoda, proizvodnih tehnoloških sustava i njihovih kapaciteta. Grupa tvrtki predstavlja u svakom pogledu nove i novije ideje na stručnim danima uz sve veći interes Posjetitelja.
Stručni dan u organizaciji HETECH – a bila je usmjerena na tehnologiju skladištenja hlađernjem žitarica. Četvrti profesionalni skup 2024. koji je održan 28. studenog u Kecskemétu pod nazivom „Inovacije i razvoj na području skladištenja žitarica, sušenja i čišćenja usjeva“.
Skladištenje agregatom za hlađenje: ekonomično, ekološki prihvatljivo
Tvrtka CONSERGRA proizvode agregate za hlađenje – španjolska tvrtka osnovana prije 50 godina – standardni modeli Conserfrio prvenstveno se koriste za skladištenje žitarica hlađenjem, isto može se konzervisati sjemenke i peletirana stočna hrana. Tvrtka ovu tehnologiju predstavlja kao najekonomičniji i ekološki prihvatljiv način očuvanja kvalitete žitarica. (Izvor: consergra.com) Na ovaj način mogu se izbjeći tipični problemi očuvanja sjemena; razvijanje topline, razmožavanje insekata, fermentacija, plijesnivost, toksine, gubitak mase sjemena zbog metaboličkih procesa što dovodi do kondenzacija vode.
Jedna od velikih prednosti skladištenja hlađenjem je upuhivanje suhog dehidriranog zraka niske temperature, proizveden hladni zrak ulazi u donji dio silosa. Taj zrak počinje hladiti zrna donjih slojeva, potiskuje toplinu, koja apsorbira toplinu cijele mase skladištenog zrna dok putuje prema gornjim slojevima. Topli zrak napušta silosi kroz gornje otvore silosa. Hlađenje se završava kada zrak koji izlazi iz silosa gdje smo skladištili žitaricu postigne željenu temperaturu skladištenja. Termometri silosnih sustava prikladni su za ovu svrhu, jer temperatura hlađenja uvijek mora biti odabrana prema željenim ciljevima skladištenja. Još jedna prednost je kontinuirana upotrebljivost koja ne ovisi o vanjskoj vlazi i temperaturi. U usporedbi s trenutnom potrošnjom normalne ventilacije, parametri potrošnje energije su bolji kada se gleda vremenski interval skladištenja. U slučaju podnih skladišta proces hlađenja je sličan onome koji se odvija u silosima.
CONSERFRIO, tehnologija hlađenja žitarica
Skladištenje žitarica hlađemjem je bila glavna tema konferencije – pored HETECH-ove sušare za žitarice s alternativnom toplinskom energijom – o čemu je Joan Rius (CONSERGRA) održao prezentaciju tehnologije hlađenja. Naglasio je: ovo je najisplativiji i ekološki najprihvatljiviji sustav za očuvanje kvaliteta žitarica, sjemena i lako kvarljivih žitarica. Proces se temelji na upuhivanju zraka pod visokim pritiskom u proizvod koji se skladišti u rasutom stanju – pod precizno kontroliranim higrometrijskim uvjetima. Sustav je prikladan za sve vrste žitarica i lako kvarljive pelete stočne hrane.
Među prednostima, stručnjak je naveo, između ostalog, minimalizovane gubitka mase i kvalitete proizvoda tijekom skladištenja (80-90% smanjenje gubitka); poboljšava potencijal klijavosti sjemena općenito; u slučaju uljarica, sprječava oksidaciju prirodnih ulja i masti u sjemenu. Zahvaljujući higrometrijskoj kontroli može se izbjeći prisutnost insekata, plijesni i toksina.
Može se koristiti u betonskim silosima i metalnim silosima, u silosima s konusom ili ravnim dnom. Ne zahtijeva nikakve izmjene na postojećoj opremi, što odgovara tradicionalnoj ventilaciji, a njegov ventilacijski kanal prikladan je za prihvat ventilicajskih elemenata rashladnog sustava, rekao je španjolski stručnjak.
HETECH inovacija: alternativna opskrba energijom u sušarama žitarica
Priprema toplote iz otpada i nusproizvoda i njegovo korištenje u sušarama kao zamjena plina – Laszo Kardoš, vanjski stručnjak i voditelj projekta, pokrenuo je razvoj ove nove tehnologije za iskorištavanjem i spaljivanjem nusproizvoda koji nastaju tijekom čišćenja i sušenje žitarica. HETECH-ov partner u ovoj novoj inovaciji je bila tvrtka Anthera d.o.o..: kao probno postrojenje, HETECH je izgradio postrojenje za čišćenje, sušenje i skladištenje žitarica na lokaciji ove tvrtke Anthera. Koristeći vlastitu tehnologiju, gdje se nusproizvodi čišćenja, pa čak i drvene sječka proizvedene drugdje, sagorevanjem se dobiva toplinska energija za sušenje usjeva.
Na Stručnom danu, dr. Laslo Kardoš je u svojoj prezentaciji pod nazivom „HETECH sušare za žito s alternativnom opskrbom toplotne energije” prezentirao je rezultate i glavne elemente procesa, a zatim je naveo značajke HETECH – ove sušare. Toplotna mapa; Uzorkovanje i mjerenje vlage požnjevenog usjeva po vertikalnim kolonama; Varijabilnost brzine prolaza po po kolonama unutar modula sušare; Optimizovana protok toplog zraka za sušenje po modulima sušare; Inteligentna recirkulacija toplote sa modula za hlađenje žitarica. Rješenja koja se koriste tijekom zamjene plina su: Višernamjenski prijenos toplote; Primarno razrjeđivanje i miješanje dimnih plinova; Odvajanje iskre; Sekundarno razrjeđivanje i miješanje dimnih plinova; Toplinska energija za potrebe; Proizvodnja homogene sredine za sušenje s isključivanjem mogućnošću požara.
„Danas, kao jedini proizvođač sušara u svijetu, HETECH rješava opskrbu toplinskom energijom za sušenje bez vanjskog nositelja toplinske energije, s otpadom koji nastaje tijekom čišćenja i s drugim otpadom koji nastaje od strane prerađivača“, izjavio je stručnjak ove teme.
Fuzija AlphaVet-HETECH
Tibor Janoša, direktor AlphaVetovog odjela Anitech, vanjski stručnjak, govorio je o detaljima fuzije AlphaVet-HETECH u svom stručnom izlaganju, nabrajajući projekte jedan po jedan, uključujući sveobuhvatni zajednički projekt štale za brojlere u predjelu Kunšaga, koji će se realizirati u nekoliko faza. Predstavio je korporativne dijelove tvrtke, poput divizije ATD, gdje se „može pronaći sve što je bitno za stočarstvo. Uključuje trgovinu opremom, kompletne stočarske tehnologije, projektiranje i montažu ključu ruke – bilo da se radi o pilićima, svinjama, malim preživačima, hranidbi goveda, dezinfekciji, pa čak i ventilacijskoj tehnici.”
„što je potrebno znati”
Nakon prezentacija uslijedila je stručna predavanja na kojoj su sudionici mogli svoje znanje produbiti o temi čišćenja usjeva. Inženjeri dizajna Zoltan Nađ i Jožef Sapanoš (HETECH Grupa d.d.) održali su stručnu prezentaciju koja se bavila praktičnim pitanjima čišćenja usjeva, au drugom dijelu, Laslo Kardoš i Laslo Dušnoki govorili su o „što biste trebali znati o HETECH sušarama s alternativnom toplinskom energijom, od rešetke do ciklofana.”
Izložba strojeva i obilazak radionice HETECH – a nije nedostajao iz programa 4. stručnog dana, na kojem je hala bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a brojna stručna pitanja ukazivala su na zaintereovanost i uspjeh ovogodišnjeg događaja.
Ovim bi svim našim Posjetiteljima na našem vebsajtu Klijentu i Partneru
Želimo ugodne Blagdane i Uspješnu Novu Godinu!
Stigla je zabrinjavajuća vijest o europskom žitu: problem postoji, i to nije ni tako mali
Proizvodnja žitarica u Europskoj uniji suočava se s ozbiljnim izazovima, što izaziva zabrinutost u sektoru. Nepovoljni vremenski uvjeti, visoki troškovi proizvodnje i konkurentnost ukrajinskog uvoza moglo bi zajednički smanjiti proizvodnju žitarica u EU-u na najnižu razinu viđenu od 2007. godine. Ova situacija nam pokazuje ne samo kvantitativne već i kvalitativne probleme, što predstavlja dodatni pritisak na poljoprivrednike EU – a, piše Euronews.
Dužnosnik Europske komisije Pierre Bascou nedavno je tijekom sastanka sa predstavnicima Europskog parlamenta izrazio zabrinutost zbog stanja u proizvodnji žitarica. Prema prognozama, ovogodišnja proizvodnja bit će samo 255,6 milijuna tona, što je 9 posto manje od povijesnog prosjeka.
Ova sezona bila je posebno puna raznih izazova zbog niza nepovoljnih vremenskih neprilika za žetvu.
izjavio je Bascou. Suša u jugoistočnoj Europi i obilne jesenske padavine negativno su utjecale na količinu i kvalitetu urod. Pad proizvodnje djelomično je uzrokovan smanjenjem obrađenih površina pod žitaricama, a djelomično i padom prinosa u ključnim regijama Europske Unije. Francuska, jedan od najvećih proizvođača, posebno je teško pogođena ovom situacijom. Francuski uzgajivač žitarica Cédric Benoist, koji je također predsednik radne skupine EU – a za oblast žitarica poljoprivrednog udruženja Copa-Cogeca, rekao je za Euronews:
Ove je godine za berbu u Francuskoj nerentabilna. Jednostavno ne možemo još dugo izdržati ovu negativnu situaciju nastalu na tržištu žitarica.
Pad je posebno primjetljiv u proizvodnji kukuruza, koja se procjenjuje na 58 milijuna tona, 12 posto ispod povijesnog prosjeka. Očekuje se žetva obične pšenice od 112,6 milijuna tona, što je 11 posto ispod prosjeka. Jedino se kod ječma očekuje blagi porast u odnosu na prošlu godinu, ali i to je samo 5% ispod povijesnog uroda.
Osim problema zbog količine, ozbiljnu zabrinutost predstavlja i pad kvaliteta.
Mnogi usjevi pokazuju niže količine proteina ili su kontaminirani alkaloidima, što može ozbiljno utjecati na kvalitetu. Kao rezultat toga, mnoga isporučena roba žitarica reklasificirane iz prehrambene klase u stočnu klasu ili biomasu, time značajno smanjujući prihode poljoprivrednika. Unatoč niskim obimom proizvodnje u EU-u, globalni konkurenti mogu dostsviti obilne količine žitarica, proizvodnju držati pod niskim cijenama. Situaciju dodatno pogoršava priljev jeftinijeg žita iz Ukrajine, što dodatno generira niske cijene. Iako su cijene gnojiva i stočne hrane pale za 8 posto u trećem tromjesečju 2024., ukupni troškovi proizvodnje i dalje su znatno viši nego 2020. U Francuskoj su, primjerice, prosječni troškovi proizvodnje bili su 1512 eura po hektaru u 2021. godini i porasli su na 2025 eura po hektaru u 2023. godini. U Irskoj primjerice isti ovi troškovi porasli s 1330 eura na 2199 eura po hektaru u istom razdoblju.
Neaktivnost će biti skupa na kraju
I 2024. godina, koja je polako iza nas, bila je puna uzbuđenja, odnosno zadataka na svim nivoima. Rukovodstvo tvrtke će odlučiti hoćemo li imati šansau poslovanju ili ćemo se suočavati sa izazovima u poslovanju. Ako ne reagiraš na vrijeme, ispadašsa tržišta. Naktivnost i čekanje danas mogu puno koštati. Evo nekoliko strateških riješenja kojima sam sastavio.
Iako je indeks poljoprivrednih cijena u rujnu 2024. ušao u pozitivnu zonu, ovaj indeks je još uvijek izrazito negativan (-12,3%) ako se gleda u prvih devet mjeseci ove godine. Domaće cijene prehrambenih proizvoda pokazuju ubrzani rast (rujan 4,5% godišnje). Iz svega toga potrošači vide prosječno povećanje cijena od 2,3 posto. Do kraja godine očekujem daljnji polagani rast cijena na svim poljima prehrambenih proizvoda.
Čini se da svi osjećaju potrebu da zakorače u ovaj proces. Proteklih nekoliko tjedana obilježilo je uzbuđenje oko podnošenja zahtjeva natječajima za EU potpore. Nevjerojatna velika količina potrebe za finansija za ulaganje je nevjerojatna. Naravno, već smo bili u velikom isčekivanju novih subvencioniranih ulaganja, ali kako to! Peterostruko veći broj prijava na natječaje za prehrambenu industriju, te više nego dvostruki „prepotpis” za plastenike je dobrodošao,veliki nedostatak što se iz njih tek za dvije godine će stati u proizvodnju i mogu pokrenuti na tržištuda se cijen stabilizuju. Ipak, zbog iskustava prošlih desetljeća, u čovjeku se krije mali vrag: posegnemo li za potporom ili da tržište bude ekonomski u ravnoteži. To ćemo uskoro vidjeti. U svakom slučaju, odgovornost pri izboru pobjednika na natječaju komisije je od izuzetnog značaja. Spremni smo i – kao i obično – ispitujemo da ulaganja budu ekonomski isplativi i pomažemo našim klijentima u donošenju strateških odluka.
Poljoprivreda – kao takva ne samo u Mađarskoj, ali ponajviše u našoj zemlji* – bila je prisiljena poduzeti mjere modernizacije zbog značajne i trajne promjene uvjeta proizvodnje. Oni koji ne promijene svoje uobičajene prakse tijekom ovih investicija, doći će u sve veće probleme. Iskustva iz 2024. pokazuju kao dobar primjer za što se od ove godine trebaju tvrtke računati . (*Imamo najbrže rastuću godišnju prosječnu temperaturu na svijetu.) Raspisani natječaji potaknule su maštu poljoprivrednika. Uzgajivači ratarskih kultura, koji obrađuju većinu zemlje, čini se da su hrabri u ulazak da otvore prema novim sektorima proizvodnje, budući da su promijenjeni klimatski i tržišni uvjeti a njihovu sposobnost ostvarivanja profita doveli pod stalni pritisak.
Međutim, vrlo je važno razmišljati duž lanaca potrošnje. Sjajne ideje lako se mogu raspasti zbog neizvjesne potražnje na tržištu.
Zajednička Agrarna Politika bit će oblikovana daljnjim reformama – na izrazito uobičajen način. Za to će Komisija – također kao i obično – postaviti ljestvicu visoko, kako bi se imalo o čemu raspravljati, nagađati i na kraju doći do kompromisnog rezultata. Analize koje su dosad objavljene pokazuju ovaj pravac.. Nije slučajno da poljoprivrednici već prosvjeduju u Briselu. Niti jedna reforma nije dočekana sa veseljem kod poljoprivrednika. Pristup potpori ni sada neće biti pojednostavljen, a sigurno je da će aspekti održivosti i dalje biti u prvom planu. Preispitivanje neovisnog proračuna ZAP-a i preispitivanje temelja svakog stupa dotiče osjetljive točke. Veliko je pitanje i kakav će utjecaj ponovno izabrani američki predsjednik imati na donošenje odluka u Europskoj uniji.
Moja preporuka je da svi u lancu potrošnje hrane ozbiljno razmotre tržišne mogućnosti kada razvijaju svoje strateške ideje, da proizvode prehrambene proizvode koja podržavaju zdrav način života potrošača. Bolesti povezane s ishranom i hranom za prevenciju bolesti stvarat će sve više burnih pitanja. Novi član američke vlade također je iznio slične ideje.
Tijekom pregleda rezultata iz 2024. godine, budući da nacionalni prosjeci prestaju pokazati sve manje ekstremnih rezultata, o njima ne vrijedi ni govoriti. Stvar je u tome da se država i njeni proizvođači sve više raspadaju na dijelove. Poljoprivreda proteklih desetljeća koja je iskorištavala tlo sada uzvraća udarac klimatskim promjenama. Tržište se tome protivi, reforma sustava potpora se ne može bez dogovora da se izvrši. U profesiji agrarne proizvodnje sad će odvojiti sjeme od kukolja.
Ispitajmo gdje se generiraju naši prihodi! Promjena uvijek moramo započeti procjenom trenutne situacije. Kada procjenjujemo vlastite sposobnosti, bitno je naznačiti koliko energije trošimo na koje aktivnosti. Pokazat će se da su skladištenje i prodaja ono na što trošimo najmanje vremena, a najviše utječu na naše prihode. Ostale aktivnosti tome najviše mogu pridonijeti optimizacijom, smanjenjem troškova i povećanjem učinkovitosti.
U 2025. ovogodišnji uspješan uzgajivač bit će onaj koji odmah izvrši promjene u svim elementima svoje djelatnosti. Naravno, sadržaj humusa neće odjednom biti veći ili možemo početi zalijevati naše parcele, ali mora biti fleksibilni prema prilagođavanju novim potražnjama. Ovo neće ići sama od sebe. Morate zajednički raditi s partnerima koji vam pomažu pokazati odgaovarajuće tehnologije i metode.
Trendovi i tehnologije skladištenja usjeva
Nedavne promjene u klimi naše zemlje i u svjetskom gospodarstvu dovode poljoprivrednike u vrlo tešku situaciju pod kojim se podrazumijeva preispitivanje proizvodnih sustava razvijanih u posljednjih pola stoljeća, Slušamo na raznim konferencijama, da osim teritorijalnog strukturiranja, pored uzgoj aktualnih ratarskih kultura može pružiti sigurnost proizvođačima da pronalaze nove kulture i počnu uzgoj novih kultura.
Promišljanje struktura proizvodnje usjeva, ne završava s proizvodnjom usjeva na poljanama. Uslovi koje nakon skladištenja požnjevenih usjeva osiguvaramo, zajedno s uzgojem usjeva na poljanama, je također u velikim promjenama.
Sposobno za skladištenje
Sve više i više biljnih kultura pogodnih za skladištenje znači da tehnologije moraju zadovoljiti sve više i više različitih potreba, no vrlo je važno zapamtiti da je skladištenje uvijek moguće samo u slučaju usjeva s idealnim biološkim, kemijskim i fizikalnim svojstvima.
Znatan dio prva dva svojstva, (biološka i kemijska svojstava,) je određeno već tijekom ratarske tehnike na polju i isto važi i za žetvu. Nakon žetve, fizikalna svojstva požnjevenog usjeva su ona koja možemo poboljšati u velikoj mjeri, ta svojstva su sljedeća: čistoća, vlažnost, temperatura skladištenja. Pored pravilnog skladištenje, barem je jednako važno da imamo moderan i univerzlni precistac kao i najmoderniju sušaru za zitarice.
Nakon što se usjev dovede u stanje pogodno za skladištenje, potrebno je razmotriti i održavanje odgovarajuće higijene i čistoće unutar skladišnih objekata, ne samo u skladišnom prostoru već iu njenoj okolini te u strojevima koji transportuju žitarice u skladište.
Odabir željenog vremenskog perioda za skladištenje čini značajnu razliku u korištenim tehnologijama, pogledajmo sadržaj vlage pri skladištenju nekih biljaka koje se uzgajaju na značajnim površinama.
Sirak
Na podatke navedene u tablici također utječe visina skladištenog usjeva i ako želimo prodati urod, tada mora biti ispunjena uslov sadržaja vlage za dugotrajno skladištenje.
U tablici nisu navedeni usjevi koji se u današnjim uvjetima proizvodnje sve više se šire, poput zobi, komorača, djeteline i drugih. Pogledajmo koje su moguće tehnologije skladištenja i njihove uslove. Mogućnosti tehnologija skladištenja mogu se grupisati na nekoliko načina. Sada pogledajmo jednostavan pristup postupak sa građevinskim radovima i postupak koji ne iziskuje negrađevinske radove.
Skladišta sa negrađevinskim radovima
Vanjsko skladištenje rastresitih proizvoda vrlo je rijetko korišteno vrsta skladištenjea u Europi. Kada se vodonepropusni foliju postavimo na pripremljeni zemljišni pod i na njega se izručzjemo proizvod. I također nije baš uobičajen metoda u modernoj poljoprivredi, budući da je dugi vremenski period i proces intenzivnog ljudskog rada.
Ono o čemu treba više razgovarati je skladištenje u folije, ovo je već dobro poznata i široko korištena metoda na poljima nekoliko usjeva i stočne hrane u zapadnoj Europi i kod nas. Ova tehnologija je brza, visokoučinkovita,ekonomski isplativa. a omogućuje dugotrajno skladištenje žitarica, osim parametara kvalitete i provjerljivosti zahvaljujući hermetičkom skladištenju, pogodan je i za skladištenje vlažnije robe.
Tehnologija zahtijeva stroj za punjenje i stroj za pražnjenje za skladištenje predviđenog prostora mora se pripremiti vodoravna betonska podloga. Površina mora biti vodoravna, glatka i ravna, ako ne ispunimo ove uslove skladištenje unutar folije, teško je rgarantovati očuvanje kvalitet, naravno, folija je puno osjetljivija na mehaničke uticaje od čelika i betona i više je izložena štetama od glodavaca, ne samo na usjevu, već i na foliji, također nije zanemarivo da ovaj sustav nije pogodan za srednje i dugotrajno skladištenje uljarica.
Skladišta sa gradevinskim radovima
U Mađarskoj i zapadnoj Europi su najraširenije metode skladištenja. Sa ovom postupkom se može kvaliteta sjemenja osigurati i ova metoda je najčešće korištene i najjednostavnija Građevinsko rješenje skladištenja može biti šator za skladištenje žitarica .Zgrada može biti mobilna na betonskoj podlozi smenje između ili iznad mobilnih betonskih elemenata. Može se brzo izgraditi zaštita za žitarica od vremenskih uvjeta na srednji i dugi rok.
Visina skladištenja proizvoda je ograničena na osnovu proporcionalne nosivosti betonskih zidova, stoga je njihov kapacitet skladištenja manji u odnosu na njihovu tlocrtnu površinu.
S obzirom na problematiku izloženosti ekstremnim vremenskim uvjetima, dugotrajnosti, zatim ventilacija, izolacija i otklanjanje pare je dosta teško, ovo rješenje kod nas nije rašireno. Daljnjim razvojem materijala koji se koriste ova metoda može doći do izražaja u manjim poljoprivrednim gazdinstvima zbog ekonomične veličine, a višenamjenska upotreba također može biti prednost.
U Mađarskoj je najraširenije skladištenje usjeva u podnim skladištima. Mala i srednja gospodarstva rado grade ovu vrstu skladišta kao prvi kora., I budući da se nekoliko namjenskih objekata koristi ne samo za skladištenje žitarica ali i za skladištenje strojeva za skladištenje umjetnog gnojiva i druge opreme. Podna skladišta se mogu lako mehanizirati a kvalitete proizvoda mogu se lako kontrolirati, međutim, održavanje objekta je teža.Ventilacija se može lako riješiti korištenjem parofolije i izolicionih elemenata. Kondenzacija se može minimalizirati. Korištenjem mobilnih pregrada više proizvoda se može istovremeno držati u skladištu.
U usporedbi s njihovom površinom, u njih se može smjestiti više usjeva nego u šatoru. Za istovar žitarica u svakom slučaju potreban je utovarivač. Provjetravanje i prevrtanje žitarice u ovom slučaju je dosta mukotrpan rad. Skladištenje na ovaj način iziskuje dosta živog rada i vremenski period manipulacije je dosta dugačak.
Najučinkovitiji način da se uštedi prostor unutar farme i da se može automatiziovati je silos za skladištenje usjeva, u njih se može skladištiti najviše usjeva po kvadratnom metru. Silosi za skladištenje usjeva lako se mogu provjetravati kroz ventilacijske kanale ugrađene u betonsku podlogu, Perforirana površina može se čak i u cijeoj promjeru podne površine može se izgraditi. Ventilacijska haube mogu odstraniti nastalu paru, sa ventilatorima ugrađenim u haube silosa čime se može dodatno poboljšati uvjeti provjetravanja.
Može se dobro pratiti temperatura usjeva, čak i uz sadržaj vlage usjeva, njegov utovar i istovar može se izuzetno dobro mehanizirati, može se čak i automatizovati, potreba za živom radnom snagom je minimalna, zahvaljujući ovim značajkama, koristi sve više i više, bez obzira na ekonomsku veličinu.
Promjene u sustavima skladištenja spomenute u uvodu najčešće su u slučaju tornjeva, ali i ovdje treba vidjeti razliku kod malih i srednjih gospodarstva i velikih gospodarstva. Čak i poljoprivrednici manjih ekonomija manje silose ali veći broj, za kapacitete od 500 do 600 kubnih metara/komadu, dok velike farme preferiraju manji broj, ali veće silose kapaciteta od tri do četiri tisuća kubičnih metara/komadu ili još veće.
Kontrola usjeva u skladištima
Unutar različitih tehnologija skladištenja koristimo različite metode kontrole kvalitete i održavanje kvalitete, nije tajna da su one uglavnom moguće samo uz tehnologije povezane s gradnjom, u nekim slučajevima mogućnost istih treba implementirati već tijekom izgradnje. Neke tehnologije se mogu implementirati i naknadno Stanje kvalitetate usjeva i rezultirajuće promjene mogu se najjednostavnije ispitati kroz fizikalne parametre usjeva. najčešći način za to je mjerenje njegove temperature.
Mjerni instrumenti mogu biti ugrađeni fiksni ili mobilni; fiksno ugrađeni mjerni kabelovi koriste se u silosnim skladištu usjeva jer ti kabeli ne ometaju proces utovara i istovara; ovi kablovi mjere temperaturu usjeva u različitim mjernim položajima. Možemo mjerenjem ručnim mjeračem ili pomoću računala čak i putem sustava utemeljenog preko oblaka, dobit informacije svih promjena koje se mogu dogoditi tijekom skladištenja, šalju alarm, položaj i broj termometara također je iznimno važan. Pri punjenju silosa potrebno je paziti da se instalirani termometar ne pomiče.
Mobilni mjerni instrumenti mogu se koristiti u podnim skladištima i skladištima tunelima folije, najčešće rješenje je mjerno koplje koje se nakon skladištenja uvlači u usjev na određenim mjestima i prati temperaturu usjeva na više mjernih točaka, a ilustrirano je mojim ručnim uređajem, računalom ili gsm primerom putem prijenosnog sustava.
Navedeni uređaji mogu se dopuniti i kontrolnim točkama pogodnim za mjerenje sadržaja vlage
Senzor temperature je dovoljan da spriječi oštećenje usjeva, ali čim temperatura poraste i senzor to otkrije, u najgorem slučaju će biti prekasno da se spriječi oštećenje, međutim, postoji metoda koja može ukazati na prisutnost mikroorganizama i insekata prije porasta temperatur. Oprema radi na principu kada mikroorganizmi i plijesni konzumiraju šećer u zrnu proizvode škrob ili veliku količinu ugljičnog dioksida a insekti i plijesni svojim disanjem također i uveliko zaslužni za emisiju ugljičnog dioksida koja ulazi u uskladišteni prostor, razvoj ugljičnog dioksida se odvija puno prije početka porasta temperature, tako da možemo na vrijeme poduzeti odgovarajuće postupke odmrzavanja.
Skladištenje u silosima
Najčešće rješenje je prevrtavanje, provjetravanje, hlađenje primjenjivi su u tehnologijama skladištenja usjeva povezane s gradnjom.
Prevrtanje semenja
Prevrtanje je proces koji se može riješiti pužnim transporterom i pomoću utovarivača, a proces grabljanja gornjeg sloja usjeva također je uobičajena praksa podnih skladišta za prevrtanja usjeva i lako se može riješiti sama rotacija usjeva. No ovdje se najvećim dijelom pomiče središte stupca usjeva, pa ako imamo odgovarajuće mjesto, bolje rješenje je prenijeti usjev iz jednog silosa u drugi, jer se na taj način pomiče usjev kao cjelina, grabljanje vrha stupca usjeva također ima blagotvoran učinak na gornje slojeve.
Prevrtanje zitarica, hlađenje
Tijekom provjetravanja usjeva tijekom hlađenja, zrak se dovodi u skladište uz pomoć zračnih kanala koji se nalaze u podu ili na podu, oni se uglavnom koriste za tornjeve silose, koji su već ugrađeni tijekom izgradnje.
Za podna skladištenje također postoje mobilna rješenja, jedno od njih je postavljanje ventilacijskih tunela, ali njihova krhkost otežava skladištenje. Drugo rješenje je potpuno mobilni sustav ventilacije zrna, koji se može koristiti gotovo posvuda, ali njegov kapacitet hlađenja je nizak.
Ako možemo ohladiti proizvod na 10 -13ºC stupnjeva, na ovoj temperaturi štetočine i mikroorganizmi postaju neaktivni, pa nisu opasni na proizvod koji se skladišti, pretjerano ohlađen proizvod također predstavlja rizik, jer toplinska razlika nastala tijekom skladištenja može uzrokovati kondenzaciju pare na površini proizvoda, a može doći čak i do ponovnog vlaženja proizvoda.
Proizvodi se hlade okolnim zrakom u gotovo svim slučajevima na malim, srednjim, pa čak i velikim farmama, ovdje morate obratiti posebnu pozornost na temperaturu i vlažnost dovedenog zraka ako su proizvodi sklašteni na mnogo višoj temperaturi u odnoisu sa idealnom. skladišnoj temperaturi, hlađenje se mora provoditi u fazama (ispod 64% relativne vlažnosti ili okolnog zraka koji je 5ºC niža od usjeva) jer zbog razlike između temperature usjeva i okolnog zraka, vlažnost zraka dovodi do rizika kondenzacije je vrlo velik, pa gornji sloj možemo vlažiti na ovaj način.
Kako ne bismo bili izloženi parametrima okolnog zraka prilikom hlađenja usjeva, možemo koristiti opremu za hlađenje za zrna, temperaturu i vlažnost zraka koji hladnjak dovodi u skladište možemo prilagoditi pri zrnu.
Zadnje rješenje je fumigacija usjeva, koje ima predvidljiv učinak u kratkom roku, ali i prestaje u jednako kratkom roku, dokle god je plin prisutan u skladištu usjeva, on djeluje, ali nakon ventilacije, kemikalija se potpuno izgubi iz prostora, stoga je rizik od ponovne infekcije iznimno visok.
Svaki poljoprivrednik traži isplativa i sigurna rješenja, ali postoji potreba za inovativnim rješenjima profesionalaca koji su sposobni i voljni eksperimentirati za jošbolje rezultate.
Kratkoročni izgledi za tržište žitarica i uljarica u EU
S obzirom na izazove s kojima se suočava domaća ratarska proizvodnja, sasvim je nije nam svejedno kakvu sliku pokazuje EU u ovoj oblasti. Znamo da se ovdje ne samo što se promijenila klima, već i da prosječna temperatura raste najbrže na svijetu. Stoga nam je potrebno da poduzmemo korake pod hitno. Poznavanje tržišne situacije bitno je za poslovne odluke vezane sa strane ratara za poslovanje. Pogledajmo što stručna komisija EU – a misli o kratkoročnim izgledima na tržištu žitarica i uljarica.
Proizvedena količina je na desetogodišnjem minimumu
Prema analizi objavljenoj neki dan, proizvodnja žitarica u EU postigla je najnižu razinu u posljednjih deset godina, a smanjuje se i proizvodnja uljarica u EU. Procijenjena količina proizvodnje žitarica u EU u 2024/25 je 260,9 milijuna tona, što je oko 7 posto manje od petogodišnjeg prosjeka i 3 posto manje nego prethodne godine.
Proizvodnja žitarica u EU najniža je u posljednjem desetljeću zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji utječu na prinose i na kvalitetu, a dijelom i zbog smanjenja površina zasijanih žitaricama (4% ispod petogodišnjeg prosjeka). Najviše su pogođeni usjevi su obična pšenica i kukuruz, a raste proizvodnja zobi, ječma i durum pšenice. Pad domaće (mađarske) proizvodnje može rezultirati manjim izvozom žitarica u EU.
Izvoz žitarica iz EU je 13 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, dok je uvoz 7,5 posto iznad petogodišnjeg prosjeka. Domaća potražnja za stočnom hranom ostaje stabilna, a uzgajivačima stoke u EU-u dostupno je mnogo pšenice stočne kvalitete.
Očekuje se da će proizvodnja uljarica u EU-u u 2024./2025. biti 29,7 milijuna tona (-8% u usporedbi s prethodnom godinom), zbog smanjenja površina pod uljanom repicom i nepovoljnih vremenskih uvjeta koji utječu na sjemenke suncokreta. Nasuprot tome, proizvodnja soje raste, odražavajući povećanje obrađenih površina (+11% u odnosu na prethodnu godinu). Trgovinska bilanca uljarica EU i dalje je negativna, dok je uvoz uljarica u EU -5 posto na godišnjoj razini. Proizvodnja proteinskih kultura veća je za 12,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući mahunarkama kao što su grašak i bob.
Potrošnja biljnog ulja u EU prati kontinuirano silaznu tendenciju (14% ispod petogodišnjeg prosjeka), budući da upotreba palminog ulja i dalje pokazuje padajući trend, uvoz se smanjuje, dok izvoz pokazuje stabilan trend.
Ukrajinci u finišu još povećavaju izvoz
Prema priopćenju njihovog ministarstva u ponedjeljak, Ukrajina je do 21. listopada izvezla 74 posto više pšenice nego u prethodnoj finansijskoj godini. To je 7,23 milijuna tona, čemu se pridružuje 1,67 milijuna tona ječma i 3,84 milijuna tona kukuruza (+13,3%). U međuvremenu, Rusi su posljednjih dana pojačali bombardiranje Odese. Uvečer 20. listopada u Odesi su se čule eksplozije koje su izazvale požar, između ostalog, i na području luke. Unatoč tome, troškovi dostave i osiguranja nisu skočili. Kao prije nekoliko tjedana, kada su posljednji ruski napadi na lučku infrastrukturu u Chornomorsku i Yuzhnoyeu značajno umanjili optimizam trgovaca. Najviše je pogođen kukuruz, s padom cijena s 210 USD/toni na 200-203 USD/toni u luci tijekom tjedna. Ovaj članak je pisan 22. listopada.
Izvor: Internet
Sadržaj programa Stručnog dana 28.11.2024.
8:30 – REGISTRACIJA
9:45 – POZDRAV SA STRANE DOMAĆINA
10:00 – STRUČNA PREDAVANJA
HETECH sušara za žitarice s alternativnom opskrbom toplinske energije – Predavač: Láslo Kardoš vanjski suradnik
AlphaVet i HETECH fuzija. Tehnologije uzgoja životinja. – Predavač: Tibor Janoša vanjski suradnik
CONSERFRIGO, tehnologija hlađenja žitarica – Predavač: Joan Rius Predavač szikronim prevodom
11:20 – PAUZA
11:40 sati – STRUČNI PROGRAMI
1. Sekcija
11:40 – Praktična pitanja u vezi čišćenja usjeva /Zoltan Nađ HETECH/
12:30 – Kako treban ekonomično skladištiti u hlađenjem /Joan Rius/ szikronim prevodom
2. Sekcija
12:10 – Sve što trebate znati o HETECH sušari s alternativnom toplinskom energijom, automatski proces opskrbe toplinskom energijom. /Laslo Kardoš és Laslo Dusnoki HETECH/
HETECH POGON POSJETA:
11:40; 12:40 – uz stručno vodstvo omogućujemo uvid u rad proizvodnog pogona HETECH.
13:20 – RUČAK – RAZMJENA ISKUSTVA I UTISAKA –
14:00 – Posjet lokaciji ANTHERA Városföld – pogled na probni rad sušare za žitarice s alternativnom opskrbom toplinske energije, uključen u predavanje -povratak
15:00 – KRAJ STRUČNOG DANA
Sudjelovanje na događaju je besplatno, ali je prijava obavezna. Prijaviti se možete do 18. studenog 2024. ili do popune raspoloživog osoblja.